nieuws

‘Portals’ bieden toegang tot informatie en programma’s

bouwbreed Premium

los angeles – Informatie, communicatie en samenwerking zijn sleutelwoorden in de bouw. Internet biedt hiervoor nieuwe mogelijkheden. Het is dan ook geen wonder dat veel bedrijven hun diensten aanbieden op het world wide web. Gebruikers kunnen overal ter wereld inloggen op ‘portals’ om toegang te krijgen tot gespecialiseerde databases en software.

De meeste bedrijven gaan niet verder dan het plaatsen van productinformatie op een homepage. Onderaan staat een telefoonnummer, of op zijn hoogst een e-mailadres. Zo’n aanpak doet absoluut geen recht aan het medium Internet. Er is veel meer mogelijk. Op de vakbeurs A/E/C Systems ’99 was een aantal voorbeelden te zien. De initiatieven komen uit de koker van architecten, adviesbureaus en producenten van bouwproducten en -materialen. Software vormt meestal de kern.

Zulke Internet-sites worden ‘portals’ genoemd. Er zijn horizontale portals, zoals Lycos en Yahoo. Ze geven een index van het totale Internet en bieden meestal een zoekmachine. Een recent verschijnsel is de verticale portal. Die bestrijkt een bepaald aandachtsgebied, bijvoorbeeld de bouw. In de toekomst zullen de portals steeds meer worden toegespitst op een kruispunt. Een bepaalde plek op Internet biedt dan alles (in de breedte) over een bepaald onderwerp (in de diepte). Zover is het echter nog niet.

Bricsnet bijvoorbeeld wil samen met Evolv en AEC Info een complete dienstverlening voor de bouw opzetten rondom het 3D-Cad pakket Bricsnet Architect. De productinformatie moet van AEC Info komen en de hulpmiddelen voor het projectmanagement van Evolv. Tot nu toe is de informatie vooral afgestemd op de Verenigde Staten. De documenten komen van het American Institute of Architects (AIA). Met wat aanpassingen zou het initiatief ook de Europese markt kunnen bedienen.

Stroomlijnen

Er zijn echter meer initiatieven. Een voorbeeld is ‘the project portal company’ Blueline Online. De kern wordt gevormd door Projectnet, een programma voor het stroomlijnen van het bouwproces. Elke browser is geschikt om het programma te gebruiken, via het open Internet of een gesloten Intranet, ‘on line’ zowel als ‘off line’. Aan alle aspecten is gedacht: het management van documenten en Cad-tekeningen, plannen van werkzaamheden, vergaderen, e-mailen, bekijken en bewerken van tekeningen en afbeeldingen in meer dan tweehonderd verschillende formats, bijhouden van agenda’s. Blueline Online valt de gebruiker niet lastig met advertenties van producenten van bouwmaterialen of aanbiedingen van software.

Uit de hoek van de databases komt het programma Advantage Net van Emerging Solutions Inc. (ESI). Ook op de website van ESI ontbreken de reclames en links naar andere sites. De software is toegespitst op het managen van documenten, bijhouden van agenda’s, budgetteren en aanbesteden. De server staat ergens in de VS, maar als een bedrijf veel gebruik maakt van het programma kan ook elders een server geplaatst worden.

De site van Bidcom is ontstaan rond een programma voor aanbestedingen, in-Site. De initiatiefnemer wil er een ‘virtual marketplace’ voor de bouw van maken. De software is bedoeld om risico’s te beheersen, kosten te verminderen en projecten op tijd gereed te krijgen. Alle deelnemers aan het bouwproces hebben inzicht in de ontwikkeling van het complete project. Het zijn maar een paar voorbeelden van dienstverlening via Internet. Helemaal ontwikkeld zijn ze nog niet, maar het is zeker dat de bouw in de toekomst niet zonder het world wide web zal kunnen.

Reageer op dit artikel