nieuws

Organisch stadhuis extreem energiezuinig

bouwbreed Premium

culemborg – Culemborg heeft een nieuw stadskantoor. Het ‘organische’ gebouw, een ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau Rau en Partners, is uitgeroepen tot het meest energiezuinige kantoor van Nederland. En daar zijn ze in de voormalige vrijstad aan de Lek erg trots op. Donderdag werd het gemeentehuis officieel geopend.

Liefst 22 miljoen gulden kostte het nieuwe onderkomen voor de Culemborgse ambtenaren en bestuurders. Maar daarvoor heeft het rustieke stadje dan ook een spraakmakend en opvallend gemeentehuis gekregen. Misschien niet zo knus als het middeleeuwse stadhuis op de Markt, waar het stadsbestuur vijf eeuwen zetelde, maar toch een gebouw met een duidelijk eigen karakter.

Ronde vormen

‘Het schip’ heet het nieuwe stadhuis al in de volksmond. Die bijnaam heeft het te danken aan de opvallende, ‘boegachtige’ mintgroene uitbouw op de kop van het gebouw. Ronde vormen, natuurlijke materialen, transparantie en licht en ruimte kenmerken het drie verdiepingen en een penthouse tellende gemeentehuis. En daarmee past het gebouw verrassend goed in de historische, boomrijke omgeving op de grens van het oude en het nieuwe Culemborg.

Minder opvallend, maar zeker zo bijzonder, zijn de onzichtbare kwaliteiten die het stadskantoor in zich bergt. Door een combinatie van energie- en milieubesparende maatregelen (zoals 350 vierkante meter aan zonnepanelen, een eigen energiecentrale met warmtepomp en warmtekrachtkoppeling en een dubbel waterleidingnet) bedraagt de energieprestatiecoefficient (EPC) van het pand slecht 1,4. Het energiegebruik is gereduceerd tot bijna 45 procent en op drinkwater besparen de Culemborgse ambtenaren jaarlijks 510.000 liter omdat ze hun kleine en grote boodschappen doorspoelen met regenwater.

Aan het stadskantoor is overigens op geen enkele wijze te zien dat het feitelijk een ingrijpend gerenoveerd pand betreft: het sinds 1996 verlaten schoolgebouw van een sociale academie. Architect Thomas Rau stripte dat onaantrekkelijke pand en kleedde het opnieuw aan met lichtgele baksteen, grote ramen en die opvallende uitbouw. Een ware metamorfose.

Bovenop zette hij een glazen penthouse. Een leuk idee, dat bouwkundig echter nogal wat moeilijkheden opleverde. Een betonnen dakconstructie zou te zwaar zijn voor de oude school en daarom werd gekozen voor combinatie van staalskeletbouw en een hol dak gevuld met lucht.

De installatietechniek van het stadskantoor werd verzorgd door Ketel Raadgevende Ingenieurs in samenwerking met energiebedrijf Nuon. Aannemingsbedrijf B.M. van Houwelingen was belast met de bouwkundige uitvoering.

‘Het schip’ heet het nieuwe stadhuis al in de volksmond. Die bijnaam heeft het te danken aan de opvallende, ‘boegachtige’ mintgroene uitbouw op de kop van het gebouw. Foto: Henk Tukker/’t Sticht

Reageer op dit artikel