nieuws

Oplichter in bouwmaterialen slaat ongehinderd zijn slag

bouwbreed

utrecht – Dankzij oplettendheid van manager Marcel Wijnstekers van de verkoopvestiging Uraniumweg in Utrecht, is houthandel Jongeneel ontsnapt aan een oplichting, die een schade van zeventigduizend gulden zou hebben veroorzaakt.

De wijze van oplichting blijkt identiek aan die, waarvoor Cobouw sinds begin vorige maand al enkele keren waarschuwde. De dader bestelt onder valse naam telefonisch bouwmaterialen, verzoekt die op een bepaald terrein af te leveren, neemt ze in ontvangst en verkoopt die later door. De rekening gaat naar de onderneming waarvan hij de naam tijdelijk ‘leent’.

Lospeuteren

In deze en voorgaande zaken presenteert de dader zich als firmant van het aannemingsbedrijf J. Schouten en Zonen in Amsterdam. Dat kan hij doen, omdat hij kans zag van de Kamer van Koophandel alle relevante papieren van Schouten te bemachtigen. Daarmee gewapend wist hij bij de Nederlandse Credietverzekeringsmij. in Amsterdam een kredietlimiet los te peuteren van in totaal een ton. Al die papieren stuurt hij op naar de leverancier, van wie hij goederen wenst te ontfutselen. Dat begon vorige maand met heftrucks van een bedrijf in Werkendam en hout van een handelaar in Bunnik.

Slachtoffer

Het jongste ‘slachtoffer’ werd gisteren bekend: Koninklijke houthandel Jongeneel Utrecht. De eerste bestelde partij hout ter waarde van ruim 10.000 gulden was al afgeleverd in ’t Goy nabij Houten, toen manager Wijnstekers, gewaarschuwd door collega’s, via zijn expeditiechef erachter kwam dat hij telefonisch nog twee bestellingen had geplaatst. Alles bij elkaar voor 70.000 gulden.

Wijnstekers zag zelfs nog kans de eerste partij hout uit Houten terug te halen. Via een interne mailing zijn nu alle 35 vestigingen van Jongeneel voor deze oplichtingspraktijken gewaarschuwd.

De manager heeft geen goed woord over voor de handelwijze van de politie. Jongeneel was bereid de tweede partij hout alsnog af te leveren op een door de oplichter genoemd adres, mits de politie bereid zou zijn te posten om de man in kwestie te arresteren. Daartoe bleek de politie niet bereid.

Reageer op dit artikel