nieuws

Opleiding installatietechniek in handen van bedrijfstak

bouwbreed Premium

tiel – De vbo-opleiding installatietechniek op scholengemeenschap De Waalstroom in Tiel komt in handen van het bedrijfsleven. Staatssecretaris Adelmund van Onderwijs heeft toestemming gegeven voor de feitelijke privatisering van de opleiding.

De exploitatie van het onderwijs in de installatietechniek op De Waalstroom wordt overgenomen door het Regionaal Opleidingsbedrijf Installatietechniek (ROI) in Utrecht, een samenwerkingsverband van 150 installatiebedrijven in de regio. Hiermee kan de opleiding, waar nu nog acht leerlingen zitten, behouden blijven voor de Betuwe. Eerder was besloten de opleiding op te heffen wegens gebrek aan belangstelling.

Het ROI gaat de opleiding in samenwerking met De Waalstroom exploiteren. Het opleidingsbedrijf draait op voor de exploitatiekosten van de docenten en de lokalen; voor de financiering tekenen de provincie Gelderland, de gemeenten, het ROC, de Kamer van Koophandel en de bedrijfstak. Met de nutsbedrijven wordt onderhandeld over sponsoring.

Voorloper

Volgens A. Smit van het ROI is het voor het eerst dat een bedrijfstak een opleiding gaat exploiteren: “Dit kan wel eens een voorloper zijn van privatisering van onderwijs. Een goede ontwikkeling”, vindt Smit. “Beter geprivatiseerd onderwijs dan geen onderwijs.” Voordeel van deze vorm van privatisering is dat de exploitanten in hun eigen bedrijven ‘honderd procent baangarantie’ kunnen bieden aan de leerlingen.

Dat kon het Ministerie van Onderwijs niet. Smit verwacht met een baangarantie meer leerlingen te trekken. De exploitatie wordt verder rendabel gemaakt door een clustering van activiteiten: de vervolgopleiding wordt op de Waalstroom ondergebracht, en mogelijk komt er in een later stadium ook een Centrum Vakopleidingen.

Reageer op dit artikel