nieuws

Opheldering mysterie trillingen Euralille

bouwbreed

parijs – Het mysterie rond de trillingen in handelscomplex Euralille is opgelost. De trillingen die zich in september 1997 voordeden in de Eurocity-toren blijken te zijn veroorzaakt door een verstopping in het luchtverversing- en koelsysteem.

De toren in Lille is met twee soortgelijke torens gebouwd op het flitstreinstation. Omdat door de trillingen de stroom uitviel werd het gebouw destijds volledig ontruimd.

Anderhalf jaar lang hebben ingenieurs en experts van de seismografische dienst naar mogelijke oorzaken gezocht. De fundering vertoonde geen scheuren en ook bleek de stabiliteit in orde.

Thans is ontdekt dat het koelsysteem, dat op de bovenste verdieping van de Eurocity-toren het hele Euralille-complex bedient, af en toe verstopt raakt. Door het overlopen van de bak met koelwater draait de ventilator in het water, hetgeen een enorme deining teweeg brengt. De vloeren werken als geleiders van deze krachtige beweging.

Reageer op dit artikel