nieuws

Minister stelt noordtak Betuwelijn uit

bouwbreed

den haag – Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat heeft het besluit over het trace van de noordtak van de Betuwelijn uitgesteld, omdat ze een ongekende hoeveelheid protestreacties heeft gekregen. Ze was van plan eind juni de knoop door te hakken. Dat wordt september of oktober.

Het ministerie is overspoeld met 14.000 – veelal uitvoerige – inspraakreacties van mensen die tegen de door Netelenbos voorgestelde varianten voor de noordtak zijn. Aan haar ambtenaren de schone taak ze allemaal te beantwoorden. “Dat vergt meer tijd dan was gepland”, heeft de minister de Tweede Kamer laten weten.

Het hoofdtraject van de Betuwelijn, die in 2005 klaar moet zijn, loopt van de Rotterdamse haven naar de Duitse grens. Bij Elst komt een aftakking die via Oldenzaal naar Duitsland voert, de noordtak. Aanleg van de goederenspoorlijn zal grote gevolgen hebben voor dorpen en natuur, ongeacht de variant die Netelenbos kiest.

De minister kan zich weinig vertraging permiteren. Met Duitsland heeft ze afgesproken dat de noordtak er zo snel mogelijk komt. Dat land heeft al aangegeven contractbreuk niet te zullen aanvaarden. Vorig jaar stelde Netelenbos de aanleg van de noordtak tot na 2005 uit. Toen heette het dat die ‘mogelijk’ voor 2010 zou verrijzen. (anp)

Reageer op dit artikel