nieuws

Metaal toont zich matig optimistisch

bouwbreed

nieuwegein – Het midden- en kleinbedrijf in de metaal is redelijk tevreden over het eerste kwartaal van dit jaar. Ondanks de iets verslechterde order- en liquiditeitposities begin dit jaar. Dit blijkt uit de conjunctuur-enquete van de Metaalunie. Het gematigde optimisme wordt grotendeels gevoed door het stijgende aantal offerte-aanvragen. Wel is er sprake van een sterke terugval in de verspanende toelevering (draai- en freeswerk). De resultaten in het eerste kwartaal zijn beter dan verwacht al blijven ze achter bij het vierde kwartaal van vorig jaar.

De groei van het aantal personeelsleden zet door. Uit cijfers van het eerste kwartaal blijkt dat dertien procent van de bedrijven meer personeel heeft aangenomen. Voor het tweede kwartaal verwacht 22 procent meer personeel aan te nemen. Het percentage bedrijven dat winst maakt, is ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar met 11 procent gedaald tot 62. Het aandeel bedrijven dat met verlies draait, is gestegen van drie naar acht procent. De rest draait quitte.

Reageer op dit artikel