nieuws

Licht in de duisternis

bouwbreed

Constructeur Christoph Keller uit Berlijn beschouwt licht brengen in de duisternis onderhand bijna als zijn roeping. Een door hem op basis van een satellietschotel ontworpen spiegel reflecteert zonlicht naar donkere plekken van bijvoorbeeld wooncomplexen. De spiegelschijf van ongeveer een meter doorsnede draait met de zon mee. Een lichtsensor en motortjes die werken op zonne-energie maken dat mogelijk. Door de bolle vorm van de spiegel en een simpel mechanisme blijft de zogeheten Helioflex het zonlicht naar een bepaalde plek reflecteren.

Het idee voor de Helioflex ontstond drie jaar geleden, toen Keller vanuit het zonnige Zuid-Duitse Freiburg naar een Berlijns woonblok met een duistere binnenplaats was verhuisd. De hele dag geen zon in de woning maakte hem triest en daarna vindingrijk. Keller is nu naarstig op zoek naar zakenpartners om de Helioflex in massaproductie te kunnen nemen. Het stadsbestuur van Berlijn wil er in ieder geval honderd laten installeren in het kader van Expo 2000 in Hannover.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels