nieuws

Legostenen als solide verbinding bij gebouwen

bouwbreed

ede – Een studiecommissie van ingenieurs ziet mogelijkheden voor een demontabel prefab constructiesysteem, dat als Legostenen in elkaar kan worden gezet. Het geheim is een verbindingsblok met kegels in de vorm van afgeknotte dodecaeders (twaalfvlakken).

Onbezorgd stapelen, als een kind met Legostenen, is nog niet mogelijk. De studiegroep van Stupre – een subvereniging van de Betonvereniging – zoekt nog naar verbetering van de resultaten bij trekverbindingen en voegen tussen kanaalplaten. Maar volgens ir. P. Boom, die de rapportage openbaar maakte, blijkt het blokje bruikbaar bij de oplegging van balken op wanden, consoles en kolommen.

Bij uitvoerige proefnemingen in voorbeeld gebouwen werkte de verbinding ook goed bij de oplegging van vloerplaat op balk of wand en van wand op wand.

Demontabel

In de zoektocht naar een volledig demontabele, droge verbinding, die telkens opnieuw in verschillende omstandigheden toepasbaar is, kwam de studiegroep uit op aluminium kegelblokjes.

Het blokje wordt geplakt of vastgestort in een inkassing in de balk. Bij het in elkaar zetten van een constructie vallen de vijf millimeter hoge kegels op het blok van de ene balk in die van de andere balk.

Kegels in de vorm van een dodecaeder zijn het meest geschikt omdat de verbinding in deze vorm volledig zelfzoekend is en in alle richtingen dezelfde afschuifstijfheid en -weerstand heeft.

Materiaalkeuze

Nader onderzoek moet volgen naar de materiaalkeuze en naar rotatie en translatiemogelijkheden van de kegelblokjes-verbinding.

Behalve op het constructieve vlak boekt de betonwereld ook vooruitgang op het esthetische vlak: het schoon beton.

Door onduidelijke bestekeisen en ondeskundigheid gaat er op de bouwplaats nog heel wat mee mis. Maar bij de renovatie en uitbreiding van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag worden met hoogvloeibaar zelfverdichtend betonmortel opmerkelijke resultaten behaald. De betonnen gevelconstructie wordt met het in Japan ontwikkelde beton voorzien van driehoekige profielen, die zestien millimeter uitsteken.

Verbluffend

“Bekistingsbouw is in dit geval absoluut meubelmakerswerk en het resultaat is dan ook verbluffend,” verklaart J.H.M. Oude Kempers in een toelichting op het geslaagd stukje techniek.

Zijn bedrijf ABT Adviesbureau voor Bouwtechniek Velp/Delft is constructeur van het gebouw. “De techniek geeft een hoge dichtheid en een heel strakke profilering,” stelt Oude Kempers.

Hij is ervan overtuigd dat het zelfverdichtend beton (SCC) “een fantastisch gat in de schoon betonmarkt” vult.

Reageer op dit artikel