nieuws

Knetterende ruzies bevorderen kwaliteit Stadstuinen is buurt die architectonische en stedenbouwkundige eenheid vormt

bouwbreed

rotterdam – Een motie voor betaalbare woningen op de Kop van Zuid die Herman Meijer acht jaar geleden als raadslid van Rotterdam indiende, kostte hem onlangs als wethouder Stadsvernieuwing en Volkshuisvesting een slordige 1,7 miljoen gulden.

Meijer werd vorige week als een held binnengehaald op de Kop van Zuid. Geflankeerd door een doedelzakspeler die het Wilhelmus ten gehore bracht, mocht de wethouder een plaquette met zijn naam onthullen. Door de extra subsidie die de wethouder wist los te peuteren in de gemeenteraad hebben bewoners van de 55plus flat aan de Botter de komende tien jaar gegarandeerd geen huurverhoging.

Erkertje

En ze hebben een kostbaar glazen erkertje. Meijer: “Bejaarde Feijenoorders kunnen nu op hun oude dag vanaf een wereldlocatie uitkijken over de plek waar ze vandaan komen. Daar ging het allemaal om.”

De bouw van totaal 436 woningen, met op de begane grond 8000 vierkante meter winkel- en bedrijfsruimte in het gebied Stadstuinen is inmiddels in volle gang. De woningen worden ontwikkeld door Estrade Projectontwikkeling vof in opdracht van STZ Woningbouwcorporatie. De blokken gaan het gezicht vormen aan belangrijke doorgaanswegen van de Kop van Zuid.

Het Quality Team Kop van Zuid onder leiding van Riek Bakker selecteerde de architecten. Kees Christiaanse Architects en Planners tekende voor de woningblokken Boeier en Botter. DKV Architecten nam de Brigantijn, drie blokken koopwoningen over zeven lagen, voor zijn rekening.

In het geheel steelt vooral een idee van de Rotterdamse architect Kees Christiaanse de show. Voorwaarde aan de twee 55-plus blokken Botter 1 en 2 was, dat de huur betaalbaar zou zijn. Christiaanse vertikte het evenwel een eenvoudige galerijflat te ontwerpen. Zijn ontwerp voor de 156 huurwoningen over zeven woonlagen heeft een ingenieuze opzet. De woonblokken met driekamerappartementen hebben twee voorkanten door het gebruik van zogenaamde wisselgalerijen. Een galerij wordt telkens afgewisseld met balkons op de bovengelegen verdieping. Per laag is de gevel als het ware een slag gedraaid. Op deze manier ontstaat een uitermate levendig gevelbeeld. Alle galerijen in het ontwerp van Christiaanse zijn uitgevoerd in staal en hout. Dat geeft een warme uitstraling, maar het kostte enig puzzelwerk om het beheerstechnisch in te passen.

Lastiger realiseerbaar was het idee van de architect om de woningen te voorzien van glazen erkertjes. De erkers waren becijferd op 25.000 gulden meerkosten per woning. “Wij dachten dat dat idee zo van tafel zou zijn, maar negen maanden later werd er nog steeds over gepraat,” aldus directeur L. Leyten van Leyten en Partners Vastgoedontwikkeling. Volgens Leyten was het was mede aanleiding tot “vaak knetterende ruzies”. Hij maakte zelfs gewag van “een uit de hand gelopen strijd van architectenego’s”, waarbij de bouwcombinatie Stadstuinen VOF (Ballast Nedam/ERA Bouw) als derde met het been kon weglopen. Leyten: “Ik feliciteer de aannemer van harte met de hoge aanneemsom die hij heeft weten te bedingen.” Volgens technisch directeur H. Homberg van de aannemerscombinatie lag “de ingewikkelde prijsvormingsprocedure” daaraan ten grondslag. Homberg: “Er viel vaak geen touw aan vast te knopen.”

Tevreden

Over het resultaat is iedereen tevreden. Stadstuinen is een buurt die een architectonische en stedenbouwkundige eenheid vormt. De afwerking is hoogwaardig en detaillering nauwkeurig, de prijzen bescheiden. Huurwoningen in de prijscategorie van 750 tot 900 gulden worden afgewisseld door koopwoningen. Het plan bevat zowel sociale woningbouw (177.000 gulden) als luxe penthouses (440.000 gulden). De erkers bleken toch haalbaar. Door de glazen gevelbakken in meerdere woningblokken toe te passen en een efficientere constructiemethode te gebruiken werden de kosten gedrukt tot ongeveer zevenduizend gulden.

Een impressie van de Botter, een woongebouw voor 55-plussers waarvan de realisatie nogal wat voeten in aarde had.

Reageer op dit artikel