nieuws

‘Kennismanagement spreekt iedereen aan’

bouwbreed

Halverwege vorig jaar ging het roer om bij Ballast Nedam: in het hele bedrijf moest een ICT-infrastructuur en een uniforme kantoorautomatisering komen. Tot die tijd mocht elk bedrijfsonderdeel zijn eigen beleid bepalen. Nu kan dat alleen nog voor de informatiesystemen zelf, die nu eenmaal directer aan de eigen werkzaamheden gekoppeld zijn. Denk hierbij aan ontwerpprogrammatuur als CAD/ CAE en bedrijfsinformatie (ERP).

Het centrale beleid rond de infrastructuur en de kantoorapplicaties is inmiddels van de grond gekomen. Een voorlopig hoogtepunt is de keuze voor Lotus Notes als groupware-pakket, een set van applicaties die onderlinge communicatie bevordert.

In de loop van dit jaar worden alle drieduizend elektronische werkplekken uitgerust met Notes, vertelt ir. Rob Kathmann, ICT-manager van de holding: “In een projectgeorienteerd bedrijf als het onze komt een standaard groupware-oplossing goed tot haar recht. Als je nu wilt kiezen tussen de twee beste op de markt, Notes en MS Exchange, valt die tweede voor ons direct af omdat het de manier van kennisdeling die wij nastreven, niet ondersteunt.”

Kathmann doelt hiermee op het zelfontwikkelde Lotus Notes-programma Knowledge Base, waarin alle kennis van het bedrijf moet worden opgeslagen, inclusief verwijzingen naar documenten.

Warm

Twee bedrijfsonderdelen zijn nu begonnen met dit kennissysteem. “We merken dat het aspect van kennismanagement iedereen direct aanspreekt; het delen van je ervaring en kennis helpt projecten immers vooruit en voorkomt herhaling van fouten”, merkte de manager bij presentaties. In december 1998 maakte Kathmann’s afdeling de keuzen bekend rond de elektronische werkplek die iedereen moet krijgen of al heeft: als besturingssysteem minimaal Windows 95, het al genoemde groupware-pakket Notes en voor de ‘persoonlijke productiviteit’ MS Office 2000.

Voor de ontsluiting van het intranet van Ballast Nedam is gekozen voor de marktleidende browser MS Internet Explorer 4. Eerst wordt dit jaar op holdingniveau het intranet ingezet, later komen de werkmaatschappijen aan de beurt. Het netwerk zal aan interne nieuwsvoorziening doen, vacatures publiceren, interne telefoongidsen herbergen, plaats bieden aan online overleggroepen en onlosmakelijk verbonden zijn aan Lotus Notes.

Voor het inkopen van de computers, de hardware, stellen Kathmann en de zijnen alleen de Intel-basis verplicht, verder kan elke business unit zelf bepalen welke merken computers er worden aangeschaft. De centrale afdeling wil wel in toenemende mate een vinger in de pap krijgen van wat zij noemen de electronic backoffice: welk soort netwerk, netwerk operating systemen en network systems management. Aan de server-kant is natuurlijk wel gekozen voor het implementeren van Lotus Domino; en voor de Internet-connectie de oplossing van Microsoft daarvoor (MS IIS).

Internet

Twee jaar geleden werd de stap naar het Internet gezet; met de opzet van een website, een huurlijn voor de permanente verbinding, een firewall en een viruswall. “De organisatie gaat steeds meer de voordelen inzien van deze technologie”, vertelt Kathmann.

Aan de kant van de informatiesystemen is een duidelijke beweging naar enterprise resource planning-systemen te zien. Elke eenheid heeft zijn eigen voorkeuren in ERP: van Baan, via Bouw/400 en Peoplesoft tot SAP.

In de ontwerpsystemen zijn wel duidelijke ‘geprefereerde leveranciers’ ontstaan, vertelt ir. Menno de Jonge, IT-manager van Ballast Nedam Engineering: “Autodesk beweert dat wij de meeste CAD-licenties van Nederland hebben. Het zou ook kunnen dat anderen het minder goed centraal geregistreerd hebben dan wij”, voegt hij bescheiden toe. Maar hij ziet zijn discipline, het maken van ontwerpen, steeds meer gebruikmaken van ‘product data management’: “Bovenop de ontwerpapplicaties heb je veel aan zo’n document-management systeem, inclusief het beheer van revisies en de status van een ontwerp.”

Een nieuwste toevoeging aan het spectrum is de door De Jonge zelf bedachte term ‘computer aided visualization’: “In belangrijke tenders gaan we steeds vaker over tot het maken van complete cd-rom-producties van bijvoorbeeld een voetbalstadion. Daarmee kun je via het computerscherm door het bouwwerk heen lopen. En als je het wint, kun je de schijfjes altijd nog in grote oplagen aan supporters verkopen”, besluit hij commercieel.

Standaard groupware oplossing komt goed tot haar recht

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels