nieuws

Jonge architecten

bouwbreed Premium

Twintig jaar lang heeft Rotterdam de toon gezet in architectuur. Een mooie tijd, maar nu definitief voorbij. Het einde is exact aan te geven: het moment dat de raadscommissie Ruimtelijke Ordening vroeg om een notitie om jonge architecten meer kansen te geven. En, toppunt van achterlijkheid, wethouder Kombrink zegde die nog toe ook!

Met jonge architecten vertroetelen maakte je goede sier in de jaren tachtig. Toen het slecht ging in de bouw en talent verloren rondliep. Rotterdam had in 1981 het voortouw met een prijsvraag die Mecanoo won. Sindsdien hebben archi-wethouders tot in de verste provinciale uithoeken jonge architecten opgevrijd en afgelikt. Ze stikken in het werk.

Wakker geschrokken uit een winterslaap, daar in de toekomstige Culturele Hoofdstad van Europa? Als er al voorkeursbeleid moet worden gevoerd, dan eerder voor gedegen die-hards dan voor jonge honden – die gaan er al met genoeg vette kluiven vandoor.

Reageer op dit artikel