nieuws

ING als spin in Nederlands bouwweb Bank/verzekeraar en de bouw zijn twee handen op een bank

bouwbreed Premium

den haag – Bank/verzekeraar ING Groep is oppermachtig in de bouw. Via een groot aantal deelnemingen heeft zij belangen in bijna alle beursgenoteerde aannemers en ingenieursbureaus. De grootste privebelegger is D. Wessels.

De jaarlijkse lijst van de Wet melding zeggenschap (Wmz) in Het Financieele Dagblad levert een aardig doorkijkje op wie waar een vinger in de pap heeft. Stichting Toezicht Effectenverkeer is de uitvoerder van de Wmz en meldt het als in een beursfonds door iemand een belang wordt genomen.

Uit de tekening blijkt dat ING zich als een spin in het bouwweb heeft vastgezet. De bank/verzekeraar houdt daarnaast via ING Vastgoed dominante grip op de projectontwikkeling. Als financier maakte ING furore met de Wijkertunnel. De ING-directeur van dat project, J. Zegering Hadders, is onlangs commissaris geworden bij Holland Railconsult. ING en bouw zijn vier handen op een buik.

Banken en verzekeraars hebben sowieso behoorlijk actief als beleggers in de bouw. Kempen en Co is via haar Orange-dochters – Orange Fund en Orange Deelnemingen Fund – actief in vijf bedrijven en troeft daarmee ABN Amro en CGU PLC, is de nieuwe eigenaar van Delta Lloyd, af. Fortis heeft net als Kempen vijf deelnemingen.

De enige opvallende particulier die boven de meldingsgrens komt, is D. Wessels. Het lid raad van bestuur van Koninklijke Volkers Wessels Stevin (KVWS) heeft een belang in Koninklijke Bam Groep en in KVWS. De deelnemingen lopen via zijn participatieverhikel Reggeborgh.

Deelname

Het pensioenfonds voor de bouwnijverheid, Bpf Bouw, is via Orange Fund indirect betrokken bij een aannemer, ingenieursbureau en een toeleverancier. De deelname in Van der Hoop moet worden gezien in het licht van de samenwerking tussen SFB-Groep en deze bank. De twee financiele instellingen bieden diensten aan op het vlak van prive-vermogensbeheer.

Opvallend uit de Wmz is dat het pensioenfonds ABP van ambtenaren nauwelijks belangen heeft van boven de 5,5 procent. Zeker niet in de bouw- en ingenieurswereld. ABP manifesteert zich de laatste tijd als een kritische aandeelhouder.

Gedragscode

Bij de aandeelhoudersvergadering van IHC Caland eiste het fonds een mensenrechtengedragscode. Het pensioenfonds wil van bedrijven waar het in belegt, een helder, controleerbaar kader waaraan investeringen in politiekgevoelige bedrijven kunnen worden getoetst. IHC kwam ten aanzien van die gedragscode in opspraak, toen het een order voor de bouw van een drijvende opslagtank in Birma accepteerde. De militaire junta in het land neemt het niet zo nauw met de mensenrechten.

Nederlandse bouwconcerns hoeven op dit punt niet te vrezen voor een opverende ABP’er tijdens aandeelhoudersvergaderingen. De internationaal werkende aannemers zijn voor zover bekend niet actief in omstreden gebieden.

Infographic: Cobouw

Bron gegevens: WMZ/Het Financieele Dagblad

Reageer op dit artikel