nieuws

In zand vereeuwigd

bouwbreed

Aan het IJ-meer bij Almere is binnenkort een zandsculptuur van zeventien meter hoog te bewonderen. De gigantische sculptuur laat verschillende facetten zien uit het leven van Odysseus, zoals het Paard van Troje en de ontmoeting met de Cycloop, het eenogige monster.

De sculptuur zal worden bekroond door de Griekse goden Zeus, Apollo, Achilles en Aphrodite. Al voordat dit kunstwerk is vervaardigd, trekken de voorbereidende werkzaamheden de nodige aandacht. Er wordt onder andere een zandberg aangelegd van zeventig meter breed en honderd meter lang. Daarvoor zijn 1400 vrachtwagenladingen zand nodig. Zo’n 9000 kubieke meter ‘gewoon’ zand en 5.000 kubieke meter speciaal sculptuurzand, Sculpsan D geheten, dat wordt geleverd door Smals vanuit Cuijk. Smals ontwikkelde speciaal voor de zandsculptuurbouw een nieuw gestandaardiseerde zandsoort met hoekige korrels, dat op basis van een speciale receptuur is samengesteld.

Foto: Axipress

Reageer op dit artikel