nieuws

Hypotheekrente

bouwbreed

De weekbladen reppen stuk voor stuk over het H-woord. De aftrek van de hypotheekrente werd vorige week door Marijke van Hees, voorzitter PvdA, ter discussie gesteld. Zij verwacht dat van het huidige stelsel over tien jaar niet veel meer over is. Het effect was daar.

De Groene Amsterdammer haalt er het hypothekenplan van GroenLinks bij. In plaats van de huidige aftrek moet er een voor alle inkomens gelijk percentage aan hypotheekrentesubsidie komen. “De PvdA zou hier nader op kunnen studeren, want hoewel de voordelige renteaftrek feitelijk afgeschaft wordt, blijft er voldoende compensatie over die over drie jaar bij verkiezingen best is uit te leggen. En zo ingrijpend is het GroenLinksplan nu ook weer niet.”

HP/De Tijd kopt ‘Het spasme van Kok. Kan het nu eens ophouden met dat gezeur over de hypotheekrenteaftrek? Nee!’ Het weekblad schrijft over het spreekverbod dat Kok en Melkert hun (kritisch) kader heeft opgelegd over de aftrek van hypotheekrente. Nederland staat op dit punt moederziel alleen in Europa.

“Onbegrijpelijk dat er zo spastisch over beperking van de aftrek wordt gepraat, zegt Piet Eichholtz, vastgoed-econoom aan de Universiteit van Amsterdam, in HP/De Tijd.

Het gevolg van dit alles is volgens Elsevier dat het verkeerde deel van het politieke spectrum nu de discussie voert. “CDA, VVD en zelfs D66 kunnen kalm toekijken hoe vooral de PvdA haar goodwill bij de brede middenklasse van huizenbezitters in gevaar brengt als zij de discussie over de hypotheekrenteaftrek al te voortvarend voert.”

Reageer op dit artikel