nieuws

Huisstofmijt moeilijk uit woning te weren

bouwbreed

eindhoven – Nieuwbouw is verreweg het meest effectief in de strijd tegen huisstofmijt. Huishoudelijke maatregelen in bestaande huizen leveren niet het gewenste resultaat op.

Tot deze conclusie komt de arts Anneke van Lynden-van Nes na een onderzoek in 28 huishoudens met astmatische kinderen van vier tot zeven jaar. Volgende week woensdag promoveert zij hierop aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Ongeveer een op de vijf kinderen heeft astmatische klachten. Een belangrijke oorzaak is het inademen van uitscheidingsproducten van huisstofmijten die zich in bedden, textiele vloerbedekking en gestoffeerd meubilair hebben genesteld.

Het lukt niet om de mijten uit de woning te weren, omdat de uitvoering van alle voorgeschreven maatregelen in een huishouden met jonge kinderen te belastend is. Om de zes weken al het woontextiel op zestig graden wassen of behandelen met een speciaal mijtendodend reinigingsmiddel; geen textiele vloerbedekking, geen gestoffeerd meubilair, mijten- en allergeendichte hoezen om alle matrassen; na een jaar constateerde Van Nes dat slechts een deel van de maatregelen wordt uitgevoerd. Bovendien werkt het natte klimaat niet mee. Huismijten gedijen prima in vochtige huizen.

Wat wel werkt, zijn huizen waarin alle ruimtes 24 uur per dag worden geventileerd en gelijkmatig verwarmd boven de achttien graden Celsius. In dat klimaat kunnen huisstofmijten niet overleven. En omdat er minder voorschriften nodig zijn voor de inrichting en het schoonmaakonderhoud hoeven de bewoners weinig op hun woongenot in te leveren.

Drieplus-woningen

Huizen die aan deze eisen voldoen, zijn geclassificeerd als drieplus-woningen. Promovenda Van Nes geeft instanties als bouw- en woningtoezicht in overweging deze classificatie te gaan gebruiken om huishoudens met astmatische kinderen te adviseren.

In vijf Nederlandse gemeenten zijn plannen voor allergeenarme woningen in ontwikkeling. Het gaat in totaal om ongeveer 200 woningen. Rotterdam loopt voorop, zij het niet met huizen die als drieplus-woningen kunnen worden aangemerkt. Alle betrokken partijen hebben ja gezegd tegen de bouw van veertig huismijt-onvriendelijke huizen in Carnisselande bij Barendrecht. Corporatie Vreewijk-Lombardijen hoopt volgend jaar met de bouw te beginnen, waarna de woningen in 2001 worden opgeleverd.

Verschil

De Rotterdamse GGD – een van de initiatiefnemers – kiest niet voor de zogenoemde drieplus-woningen. Evenals de overige vier gemeenten die plannen voor dergelijke woningen hebben, wijkt Rotterdam af van de voor drieplus-woningen voorgeschreven zware, geautomatiseerde ventilatiesystemen.

Mieke Weterings, adviseur bouwen en wonen van de Rotterdamse GGD: “Er is een verschil tussen theorie en de bruikbaarheids- en belevingswaarde. Mensen hebben de neiging de ventilatie laag te zetten. Vanwege tocht en energieverbruik. Het idee achter de drieplus-woning is goed, maar ik betwijfel of het in de praktijk ook zo werkt.”

Van Lynden deelt deze twijfel niet. Twee van de 28 huishoudens die zij een jaar lang heeft gevolgd, woonden in een drieplus-woning. Volgens haar bevindingen waren deze huizen vrij van allergenen.

Zij benadrukt trouwens dat ook bestaande woningen tot drieplus-niveau kunnen worden opgewaardeerd. Indien tweeeneenhalf keer meer wordt geventileerd dan in het Bouwbesluit staat voorgeschreven en de temperatuur in alle ruimten boven de achttien graden wordt gehouden, is de huismijt geen lang leven beschoren.

Reageer op dit artikel