nieuws

Hoogste punt mega-winkelcentrum Haaglanden

bouwbreed Premium

den haag – De bouwers van Haaglanden Megastores, het grootste overdekte winkelcentrum van het Europese vasteland in het Nieuw Laakhaven-gebied in Den Haag, hebben gisteren het hoogste punt bereikt. Om twaalf uur precies werd de laatste betonnen kanaalplaat op haar plaats gelegd. Hiermee was de ruwbouw klaar.

Na deze gedenkwaardige handeling schoven burgemeester Deetman van Den Haag met twee wethouders en vertegenwoordigers van projectontwikkelaar Volker Stevin Ontwikkelingsmaatschappij en de Duitse belegger HFS aan tafel om een vorkje te prikken. Op het dak was daartoe een feestelijke tent neergezet.

Haaglanden Megastores moet in het voorjaar van 2000 de deuren openen. Het winkeloppervlak is bijna net zo groot als twintig voetbalvelden. Er is parkeerruimte voor ruim 1700 auto’s en in de omgeving zijn nog eens 2000 parkeerplaatsen. Bovendien ligt het complex direct aan het station Hollands Spoor en lopen belangrijke tram- en buslijnen er pal langs.

Wonen

Het accent ligt op wonen en leven, aangevuld met ‘alles’ voor de dagelijkse behoefte. Bijna de helft van de oppervlakte is bestemd voor de meubel- en woninginrichtingbranche en keuken en sanitair met zaken als Trendhopper, Beter Bed, Droom-domein, Leen Bakker, Roobol, Sanders Meubelstad, Lucky Leder, Horn Keukens en Keller. Verder komen er een Konmar supermarkt met 5000 vierkante meter en diverse horecazaken, waaronder McDonald’s. De rest, eveneens ruim 40.000 vierkante meter, is bestemd voor superstores als Blokker, Halfords, Radio Modern en Toys ‘R’ Us.

Haaglanden Megastores wordt zoiets als Alexandrium in Rotter-dam-Oosterhof, maar dan enkele malen groter.

Clusters

Op de begane grond zijn woningen en superstores geclusterd. In de ‘poot’ om de hoek komt de supermarkt. Ook op de eerste verdieping zijn woningen en superstores gecombineerd, net als de keukens. Op de tweede verdieping komen winkels en parkeerruimte en het dak is geheel voor parkeren bestemd.

De binnenstraten en -pleinen van dit geheel overdekte winkelcentrum zijn ontworpen door Jan des Bouvrie. Hij noemt het resultaat heel bescheiden ‘de gezelligste winkelstraat van Nederland’. Hij heeft speciaal daarvoor straatmeubilair ontworpen, gecombineerd met groene platanen en sierlijke bestrating. Volgens de ontwerper versterkt zijn keus van de juiste kleuren en materialen de sfeer en – dus – de verblijfsduur.

Het complex is een ontwikkeling van Volker Stevin Ontwikkelingsmaatschappij in samenwerking met ABN Amrobank. Bouwer is de combinatie Vof Laakhaven Megastores, waarin Volker Wessels Stevin-dochter Boele en Van Eesteren en IBC Bouwgroep samenwerken. Beheerder is Kamerbeek Nieboer Vastgoedmanagement.

Reageer op dit artikel