nieuws

Hoogovens, de somberheid voorbij Moderne ruimten noden tot informele communicatie

bouwbreed Premium

ijmuiden – Langzaam maar zeker ontpopt zich achter de vijftig jaar oude muren van hoofdkantoor 1 van de Koninklijke Hoogovens een volkomen heringericht en rigoureus gerenoveerd interieur. Lange sombere gangen hebben plaats gemaakt voor moderne kantoor- en vergaderruimten die uitnodigen tot informele communicatie.

De voormalige tekenkamer waar tot begin jaren tachtig honderden werknemers voor grote installaties ontwerpen tekenden, is getransformeerd tot restaurant annex conferentieruimte. Alleen de door Dudok ontworpen wenteltrap bleef intact.

De groots aangepakte verbouwing van het hoofdkantoor, waarmee ruim vijftig miljoen gulden is gemoeid, ging begin 1998 fasegewijs van start. Eind van dit jaar moet de klus zijn geklaard. “Sinds Dudok in 1947 het complex ontwierp, is het onderhoud tot een minimum beperkt”, legt projectleider Wilco Strauss uit.

Om het renovatieproject te begeleiden werd dit voormalig hoofd van het gemeentelijk Alkmaars ingenieursbureau naar IJmuiden gehaald. “Het gebouw was uitgewoond, de technische installaties op en de indeling onhandig”, vervolgt hij. Het circa 35.000 vierkante meter tellende kantoor waar bijna 850 mensen werken, stond dan ook al vijftien jaar op de rol voor renovatie. Vooral om een stukje cultureel erfgoed te beschermen, maar ook omdat sloop hoge kosten zou vergen, zag Hoogovens af van nieuwbouw.

Middelpunt

Eind 1996 kregen vier architecten opdracht een ontwerp te maken. Dat Hoofdkantoor 1 opnieuw zou stralen als middelpunt van een internationale onderneming, vormde in het programma van eisen een van de voornaamste punten. Twee ontwerpen voldeden volgens Strauss niet aan de eisen. Daarom vielen ze direct af. Van de resterende twee werd dat van Van den Oever, Zaaijer, Roodbeen en Partners architecten breed gedragen. Het Amsterdamse bureau kreeg begin 1997 opdracht een definitief plan te leveren.

Strauss is tot dusverre zeer over de door HBG, Imtech Projects en Van Galen uitgevoerde renovatie te spreken. Volgens de projectleider getuigt de verbouwing weliswaar niet van technische hoogstandjes, opzienbarend is ze zonder enige twijfel.

Aan de buitenzijde, waar de stalen kozijnen grotendeels door speciaal voor Hoogovens ontwikkelde in kleur gecoate aluminium kozijnen met koudebrug-onderbreking zijn vervangen, vormt de entree de enige in het oog springende verandering. Een glazen lichtbrug leidt nu van het entreeplein naar een imposante ontvangsthal die drie verdiepingen omvat. Naast een receptie treft de bezoeker in de hal zitjes, bedrijfsinformatie en een showroom aan, terwijl in het souterrain winkeltjes en een bibliotheek verrijzen.

Schuil

Dubbele roltrappen die een boeiend panorama bieden over de binnentuin verbinden souterrain en eerste verdieping. Van hieruit zijn ook de andere delen van het gebouw bereikbaar. Vroeger gingen de kantoorruimten schuil achter nagenoeg dichte wanden. De nieuwe kantoorunits, waarvan de meeste voor meerdere werknemers, nodigen door de transparante wanden uit tot een betere interne communicatie en tot informele contacten. Voor taken die meer concentratie vereisen zijn zogeheten concentratieplekken gecreeerd. Mede door zitjes en de transparante trap die de lange gang onderbreekt, komt het open karakter goed tot zijn recht.

Minstens zo opzienbarend is het medewerkers- en gastenrestaurant met respectievelijke 450 en 70 stoelen. De ruimtelijke werking van de voormalige tekenzaal is hier nog duidelijk herkenbaar. Kleinere ruimten als lunchkamers zijn in de periferie gesitueerd, terwijl het negentig meter lange restaurant tegen het rompgebouw groots aandoet. Dat geldt ook voor het congrescentrum met 350 stoelen aan de oostzijde en kleinere vergaderzalen aan de zijkant die via een aparte ingang bereikbaar zijn. Ook in dit deel van het gebouw krijgt het interieur veel aandacht. Metalen plafonds, indirecte verlichting, tapijt in lunchkamers en vergaderzalen en decoratieve artoleumvloeren in de overige ruimten staan borg voor een oogstrelend geheel.

Reageer op dit artikel