nieuws

Honderden Nederlandse prefab-woningen naar Kosovo Bedrijf uit Etten-Leur verscheept in een maand tijd vierhonderd bouwpakketten

bouwbreed Premium

etten-leur – De firma Quick-Home Systems (QHS) uit Etten-Leur gaat binnen nu en een maand vierhonderd prefab-noodwoningen naar Kosovo sturen. Het project wordt gefinancierd door een Duitse hulpinstantie. Volgens QHS moeten de eerste Kosovaarse vluchtelingen binnen twee maanden hun nieuwe onderkomen kunnen betrekken.

Het is een even prestigieus als logistiek ingewikkeld project, maar de drie initiatiefnemers van het bouwplan zijn bloedserieus en vol vertrouwen. Samen met juridisch adviseur J. Verwijs en de Macedonische mijnbouwdeskundige D. Vladov besloot T. van Stratum het prefab-project in Kosovo uit te voeren.

Van Stratum, zelf directeur van een machinefabriek, heeft enorm veel vertrouwen in het project, hoewel het in het begin niet op rolletjes liep. “Enkele maanden geleden hebben we de Macedonische regering aangeboden om tegen een zwaar gereduceerd tarief prefab-woningen naar de opvangkampen bij de grens tussen Macedonie en Kosovo te sturen. Maar de regering daar heeft te weinig geld om een dergelijk project te financieren. Bovendien bleek de vraag naar noodhuisjes veel groter te zijn.”

Achterhaald

Van Stratum en zijn twee collega’s zetten door en wisten een Duitse hulporganisatie zover te krijgen het project te financieren. Voor vierduizend gulden per huisje, zo’n 1,6 miljoen gulden in totaal. “De vrede in Kosovo maakte van ons plan meteen een achterhaald project, want de eerste vluchtelingen zijn alweer op weg naar hun woningen. Of wat daar nog van over is.”

QHS besloot daarop het plan te wijzigen en zal nu de vierhonderd bestelde woningen direct naar Kosovo verschepen. “De Kosovaren kunnen op die manier hun prefab-onderkomen gebruiken om in te leven terwijl ze hun verwoeste huizen weer opbouwen.”

“De vierhonderd huisjes die we gaan fabriceren zijn in principe binnen twee weken klaar. Daar draaien we onze hand niet voor om, want we kunnen iedere week met gemak driehonderd huisjes leveren.”

Accuboormachine

Na de fabricage worden de noodwoningen per vijf stuks in een container opgeslagen en worden ze waarschijnlijk per vrachtwagen naar Kosovo verscheept. De woningen zijn binnen twee uur met een simpele accuboormachine in elkaar te zetten. “De huizen zijn goed geisoleerd, zijn bovendien brandwerend en hebben goed afsluitbare deuren en ramen. In totaal kunnen er vijf personen goed in leven.”

De eerste bestelling vanuit Duitsland is dus binnen. Maar QHS hoopt op veel meer aanvragen vanuit andere landen, waaronder Nederland.

“We proberen nu fondsen wakker te schudden. We zijn met de Nederlandse hulporganisaties in gesprek over de mogelijkheden. Wellicht kan Giro 555 ook een bijdrage leveren. Dat is nu nog niet duidelijk.”

Benefietconcerten

Met nadruk wijst Van Stratum op het feit dat QHS geen humanitaire instelling is. “We houden er wel degelijk wat aan over, maar dat is echt een miniem bedrag. We proberen de kostprijs zo laag mogelijk te houden. Hoe meer bestellingen we krijgen, des te lager zal de prijs uiteindelijk zijn”, aldus Van Stratum.

Inmiddels heeft een aantal organisaties in Nederland al toegezegd de opbrengst van twee benefietconcerten volledig aan het project van QHS beschikbaar te stellen. Het driemanschap hoopt dit jaar in totaal enkele duizenden noodwoningen en ook luxere systeemwoningen naar Kosovo te verschepen.

Reageer op dit artikel