nieuws

Gemeenten tekenen Regiovisie met ganzenveer

bouwbreed Premium

meppel – Er klonk trompetgeschal, een ijlbode bracht de boodschap en een stadsomroeper maakte het wereldkundig. Het uitvoeringsconvenant van de Regiovisie Zuid-Drenthe/Noord-Overijssel, getiteld ‘Met het oog op 2030’, is gereed.

Geheel in stijl ondertekenden negentien gemeenten het convenant met een ganzenveer op het bruggetje over het riviertje De Reest, dat de grens vormt tussen de twee provincies. Eindelijk kunnen de 31 projecten ter hand worden genomen die de economische positie van het gebied moeten versterken en -als gevolg daarvan- de bedrijvigheid, de werkgelegenheid en de bereikbaarheid moeten vergroten.

De commissarissen van de Koningin Ter Beek (Drenthe) en Hendrikx (Overijssel) onthulden op het bruggetje een herinneringsplaquette.

De Drentse gedeputeerde H. Weggemans wees er in zijn toespraak op dat de totstandkoming van de Regiovisie heel wat voeten in de aarde heeft gehad. Hij noemde de periode van tweeenhalf jaar van voorbereiding ‘een olifantendracht’.

“En nu vraag ik me af of het resultaat in verhouding staat tot die voorbereiding. Of is er een muis gebaard?”

Middel

Hij waarschuwde ervoor dat de samenwerking geen doel op zich mag zijn. “Het moet een middel zijn om in de periode van nu tot 2030 gezamenlijk te komen tot een regio die de concurrentie met andere regio’s moeiteloos kan weerstaan. Als ik u zeg dat de totale kosten van de projecten op 3,5 miljard zijn geraamd, zal duidelijk zijn dat er geen muis is gebaard. En ook geen papieren tijger.”

Negentien Drentse en Overijsselse gemeenten nemen deel aan de Regiovisie 2030. Enkele concrete projecten zijn de aanpak van de snelweg A28 (Hattemerbroek-Zwolle-Meppel) en het verbeteren van het knooppunt A28/A32 bij Meppel/Staphorst.

Reageer op dit artikel