nieuws

FNV claimt schade door beroepsziekte

bouwbreed

woerden – De Bouw- en Houtbond FNV gaat samen met FNV Bondgenoten bij werkgevers de schade claimen, die werknemers ondervinden van ziekten die zij in hun werk hebben opgelopen.

Beide vakbonden gaan daartoe een Bureau Beroepsziekten opzetten. Over enige maanden moet dit bureau operationeel zijn. Het Bureau Beroepsziekten gaat inspringen als werknemers in de problemen komen als gevolg van een bedrijfsongeval. Het initiatief voor een dergelijk bureau komt van FNV Bondgenoten. Volgens arbo-deskundige P. Ulenbelt van deze vakbond, worden niet vaak schadeclaims ingediend bij werkgevers, terwijl die toch verantwoordelijk zijn voor goede arbeidsomstandigheden. Hij verwacht dat de claims zullen toenemen naarmate de hoogte van de wao-uitkeringen achterblijft bij de hoogte van salarissen. “Hoe slechter de uitkeringen, hoe meer claims”, aldus Ulenbelt, die het eerste jaar van het bureau rekening houdt met zo’n 2000 claims.

Behalve het indienen van claims gaat het bureau ook hameren op preventie. Ook wil men uitgroeien tot een kenniscentrum voor beroepsziekten, zoals RSI en burn-out. Daarvan treden jaarlijks zo’n 8000 nieuwe gevallen op. Van beroepsziekten die al langer bekend zijn, zoals asbestose en stoflongen, komen naar schatting 2000 tot 12000 nieuwe gevallen per jaar voor.

Het bureau zal hoogstwaarschijnlijk in Woerden worden gevestigd en voor leden van alle FNV-bonden beschikbaar zijn.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels