nieuws

FNV Bondgenoten omarmt de kleine zelfstandigen

bouwbreed Premium

den haag – De grootste vakbond van Nederland heeft na lang aarzelen de deuren wijd open gezet voor kleine zelfstandigen. FNV Bondgenoten ziet steeds meer werknemers eigen baas worden.

Organisatieadviseurs, bouwvakkers, binnenschippers, eigen rijders, IT’ers, marktlieden, maar ook in specialisten in de industrie. Het gaat om ruim een half miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).

Voorheen zagen de bonden hen als vakbondsvijandig. Ze zijn immers geen werknemers, voor wie de vakbond is opgericht. Eerdere pogingen van de bondsbesturen zelfstandigen binnen te halen, strandden vaak door weerstand van de leden. Die zagen de zelfstandigen als ondernemers; de klassevijand die je moet bestrijden.

De Bouw- en Houtbond heeft al een regeling voor zelfstandige bouwvakkers, maar deze bond is niet aangesloten bij Bondgenoten.

Inmiddels is de ontwikkeling niet meer te stoppen en kiest Bondgenoten eieren voor zijn geld. Voor de eerste drie jaar gokt de grootste vakbond op 3000 leden. Die krijgen adviezen over juridische zaken, loopbaanontwikkeling en verzekeringen.

Reageer op dit artikel