nieuws

Europa buigt zich weer over lage btw

bouwbreed Premium

brussel – De Europese Commissie gaat zich opnieuw buigen over een laag btw-tarief op arbeidsintensieve diensten. Dit is een gevolg van de laatste vergadering van de Europese Raad van ministers van Financien (Ecofin). Hierdoor dreigt invoering van het experiment in 2000 in gevaar te komen.

Tijdens de Ecofin bleek een aantal landen sceptisch over het doel van het experiment: vergroting van de werkgelegenheid. Enkele andere landen willen dat een uitputtende lijst wordt gemaakt van arbeidsintensieve diensten en werken, die voor het experiment in aanmerking kunnen komen. Zij vrezen dat anders problemen kunnen ontstaan. Nederland heeft zich overigens warm voorstander van het experiment verklaard.

De Europese Commissie gaat nu proberen de lijst arbeidsintensieve werken en diensten samen te stellen. Daarna moet de Ecofin zich er opnieuw over buigen, waarbij besluiten unaniem moeten worden genomen.

AVBB-voorzitter Brinkman heeft al zijn zorg uitgesproken dat dit tot forse vertraging kan leiden. Onder andere de schilders en binnen de bouw renovatie en onderhoud aan particuliere woningen zijn voorgedragen deel te mogen nemen in het experiment met het lage btw-tarief.

Reageer op dit artikel