nieuws

Energiebeurs nauwelijks interessant voor bouw

bouwbreed Premium

amsterdam – De duurzame-energiebeurs Sustain ’99 bleek niet erg gericht op de bouw. Behalve grote hoeveelheden zonnepanelen en wat warmtepompen was er voor de aannemer weinig te zien. “Ik ben dan ook geen collega’s tegengekomen”, aldus woordvoerder Schipperijn van bouwbedrijf Moes, dat in vijf dagen tijd een nul-energiewoning op de beursvloer neerzette.

De woning – waarover Cobouw al eerder berichtte – wordt nu verplaatst naar de Vinex-locatie Leidsche Rijn in Utrecht en daar verkocht. Woordvoerder Duijster van de opdrachtgevende woningcorporatie Mitros is op de beurs al door diverse geinteresseerden aan zijn jasje getrokken. Bij het horen van de prijs schrokken ze echter terug.

“De woning gaat ruim zeven ton kosten”, licht Duijster toe. “Dat komt niet zozeer door de bouwkosten, als wel door de locatie. En we willen de woning niet onder de prijs verkopen. We hebben de opbrengst hard nodig voor bouw en onderhoud van eenzelfde demonstratiewoning.”

Schipperijn heeft op de beurs veel buitenlanders en vertegenwoordigers van gemeenten en woningcorporaties gezien. Het bedrijfsleven en de afnemers leken niet vertegenwoordigd. “Wat hier staat is voornamelijk interessant voor grote investeerders”, zei H. Groot Kormelink, die de beurs bezocht als afgevaardigde van de stichting Milieuzorg in Amsterdam.

Gesubsidieerd

Milieuzorg is een gesubsidieerde instelling, die ondernemers in het midden- en kleinbedrijf moet overhalen duurzame bouwmaterialen en apparatuur aan te schaffen door hen te wijzen op technische en subsidiaire mogelijkheden.

Op die manier bezorgt zij de bouw aardig wat werk. “Wij gaan actief bij bedrijven langs en doen aanbevelingen voor bezuinigingen. Die aanbevelingen varieren van HR++-glas tot de aanleg van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning of de aanschaf van zonnepanelen.”

Terugverdientijd

Of de bedrijven meegaan in de voorstellen hangt volgens Groot Kormelink af van de gevraagde investering, de terugverdientijd en de vraag of het bedrijf toch al ging verbouwen. “Als een ondernemer al gaat investeren, zijn de meerkosten voor een duurzame investering relatief laag. Hij zal dan eerder geneigd zijn die investering te doen.”

Milieuzorg Amsterdam trekt op deze manier ongeveer vijftig ondernemers per jaar over de verbouwstreep. De stichting heeft ook vestigingen in Rotterdam, Utrecht, Zaandam en Haarlem.

Reageer op dit artikel