nieuws

Eigen examenlokaal voorbeeld voor andere branches

bouwbreed Premium

den haag – De Utrechtse installatiebranche, verenigd in opleidingsinstituut ROI, opende vorige week een eigen praktijk- en examenlokaal in Leusden. “Een heel belangrijk initiatief”, vindt Tweede-Kamerlid Sharon Dijksma van de PvdA. “Dit soort voorbeelden moeten we koesteren.”

Met de bouw van het nieuwe lokaal voorkomen de installateurs dat leerlingen worden onderworpen aan een zogeheten keukentafelexamen. Examineren valt sinds kort onder de verantwoordelijkheden van ROC’s (streekscholen), die het theoriegedeelte van opleidingen in het leerlingwezen verzorgen. De scholen beslissen zelf hoe ze de examineren. Het ROI was bang dat dit zou leiden tot ondermaatse examens en nam het heft in eigen hand.

Een lofwaardig initiatief, vindt Dijksma, dat navolging verdient. “Veel jongeren zijn zeer ontevreden over de kwaliteit van hun praktijkonderwijs. En niet alleen in het leerlingwezen. Ook over stageplaatsen vanuit MBO’s wordt veel geklaagd.”

Reden hiervoor is dat veel bedrijven de jongeren gebruiken als goedkope arbeidskracht, in plaats van ze een leerplaats aan te bieden. De bij het ROI aangesloten installateurs voorkomen dat. Hun leerlingen krijgen eens in de twee weken een dag praktijkles op school. Het geleerde kunnen ze vervolgens op de werkplek oefenen zonder dat collega’s veel hoeven uit te leggen.

Rottend geld

De kunst is nu te zorgen dat andere branches het praktijkonderwijs ook zo goed regelen. Dijksma heeft daar wel ideeen over, al gaat ze niet over de uitvoering daarvan. “Je zou branches die het praktijkonderwijs goed regelen, kunnen belonen met een prijs. Ook kan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen de goede voorbeelden meer onder de aandacht brengen van branches die het nog niet voor elkaar hebben.”

Maar de overheid kan volgens Dijksma niet alles doen. “Wij moeten het mogelijk en gemakkelijk maken. Bonden en bedrijven moeten echter ook hun verantwoordelijkheid nemen. Wat lang niet altijd gebeurt. Het geld uit O en O-fondsen ligt hier en daar te rotten op de plank. Daar gebeurt gewoon helemaal niets mee.”

Het Tweede-Kamerlid heeft overigens wel begrip voor de problemen in het praktijkonderwijs. “Er is de laatste jaren ontzettend veel veranderd in een heel snel tempo. Een bron van zorg is dat met name sommige ROC’s nog niet goed functioneren. Wij moeten daarop letten en nog het een en ander veranderen aan de systematiek. Maar de regelgeving is nu in elk geval goed, daar wordt niets meer aan gedaan.”

Reageer op dit artikel