nieuws

Eerste laag Haagse tramtunnel ontgraven

bouwbreed

den haag – De eerste bouwlaag van de tramtunnel die in de Haagse binnenstad wordt aangelegd, is afgegraven. De bouwers, die vanuit station Spui en Grote Marktstraat naar elkaar toe werken, konden elkaar onlangs ondergronds de hand schudden.

Daarmee zijn de problemen waarmee het bouwwerk kampt nog niet over. Een deel van de tunnel staat nog altijd onder water omdat de waterwerende laag het in maart 1998 begaf.

Bouwers en gemeente hebben daarom besloten de tunnel af te bouwen door gebruik te maken van de zogenoemde ‘onderwater-stabilisatielaagmethode’. Daarbij wordt een tunnelbak gebouwd waarin het bodemzand niet wordt afgegraven. Vervolgens zetten de bouwers het tunneldeel onder water. De smurrie die dan ontstaat wordt weggebaggerd, waarna een ‘lege’ tunnel overblijft. (anp)

Reageer op dit artikel