nieuws

‘Een behouden woontoekomst’ Eerste waterwoning van Europa te water gelaten

bouwbreed Premium

hoorn – Koop een kavel water, laat er een woning op bouwen en ziedaar het nieuwste bouwsnufje; de waterwoning. Staatssecretaris Remkes van VROM liet gisteren de eerste waterwoning van Europa in Hoorn te water en gooide er met een kloeke zwaai een fles champagne tegenaan.

Nederland is vol en de bouwgrond die nog te koop is, blijkt schreeuwend duur. Water is er volop, maar als drijvende bouwgrond heeft het nooit furore gemaakt. Tot technisch directeur ing. M. Roozendaal van Ooms Bouwmaatschappij naar Amerika toog om een partij hout te halen. Hij kwam met een houten drijfhuis terug. In zijn hoofd weliswaar. “Als Vancouver het presteert een drijvende woonwijk te maken, dan moeten wij het als waterland toch zeker kunnen”, verklaarde hij gisteren.

Niettegenstaande het imago van Nederland als waterland, komt het idee voor een waterwoning uit Canada. De Canadees Dan Wittenberg, president van de International Marine Floatation, brak er er negentien jaar geleden zijn hoofd al over. Het zou nog jaren duren voor de eerste in Vancouver en Seattle verschenen.

Kopie

De model-waterwoning van drie woonlagen in Hoorn is een kopie van een exemplaar dat in Vancouver ligt.

Het huis is licht en luxe en ideaal voor een gezin met twee kinderen. Het moet acht ton opbrengen, inclusief een parkeerplaats aan de wal. De woning heeft een houten constructie, afgewerkt met een onderhoudsarme kunststof buitengevel. De fundering bestaat uit een vierkante bak, volgestort met piepschuim en omgeven door een schilletje beton. Ook voor mensen die wat minder geld voor een huis kunnen uitgeven, vormen waterwoningen in de toekomst een mogelijkheid.

Er komen ook sociale waterwoningen, zoals in IJburg, IJmuiden en Dordrecht. G. van der Woerdt, projectmanager waterwoningen, durft te stellen dat de komende jaren honderd drijfhuizen per jaar aan de woningvoorraad worden toegevoegd.

Motortje

Voordat de waterwoningen echt een toevlucht kunnen nemen, zal het Rijk wat knopen moeten doorhakken. Want is de waterwoning qua regelgeving nu een veredelde woonboot, of valt ze onder het Bouwbesluit?

Staatssecretaris Remkes hoopt hier zo spoedig mogelijk duidelijkheid over te verschaffen. Hij toont zich groot voorstander van de drijfwoning. Vooral ook omdat ze zo milieuvriendelijk is. “Sloop is niet nodig, het huis kan gewoon met behulp van een kraan worden verplaatst.”

Maar daar openbaart zich ook meteen het ‘gebrekje’. Er zou eigenlijk een motortje op moeten zitten, dat geeft nog minder gedoe met verhuizen.

Onder grote belangstelling is de eerste Europese waterwoning te water gelaten met behulp van een kraan met een hefvermogen van 650 ton. Foto: Wick Natzijl

Reageer op dit artikel