nieuws

Duplexwoningen omgebouwd tot eengezinshuizen

bouwbreed

amsterdam – Ontduplexen. Zo noemt aannemer VIOS uit Utrecht het werk dat het bedrijf momenteel aan de Ranonkelkade in Amsterdam-Noord uitvoert. Het project maakt van twee kleine woningen een grotere eengezinswoning. Opdrachtgever Woningbedrijf Amsterdam biedt het resultaat in de duurdere sector aan. Het project vergt een investering van 90.000 gulden per woning. De laatste woning wordt eind september opgeleverd.

Duplexwoningen werden tot halverwege de jaren zestig gebouwd. De panden bieden op de begane grond en de verdieping een volwaardige woning. Beide woningen komen op de begane grond uit op een gemeenschappelijke hal. De oorspronkelijke aannemer bouwde de woningen uit een blokkensysteem op. Het resultaat bepaalt in hoge mate het aanzien van de locatie. Daardoor moest de architect de maatregelen intensief bespreken met de welstandscommissie. Die wil dat het oorspronkelijke aanzien zoveel mogelijk gehandhaafd blijft. De opdrachtgever laat de werken als duboproject uitvoeren.

Fundering

De aannemer gaat te werk volgens een plan van de Utrechtse architecte A. Colijn. Op de begane grond wordt de slaapkamer bij de woonkamer getrokken, terwijl badruimte en keuken een geheel vormen. De keuken op de verdieping maakt plaats voor een badkamer. De woonkamer krijgt de functie van slaapkamer. De aannemer hoeft niet ingrijpend te verbouwen. De fundering is nog goed. Ook de houten vloeren blijven liggen. De vloerplanken liggen op hicodragers.

De vroegere bewoners stookten de woning warm met een gashaard. De verbouwde woningen krijgen alle een CV-installatie. Die maakt de rookkanalen en schoorstenen overbodig. Op het dak komt nu alleen een CV-afvoer. Deze installatie zorgt ook voor warm water. Voorzetwanden moeten de warmte- en geluidisolatie verbeteren. In het plafond onder de zolderverdieping komt eveneens isolatie. De bouwer voldoet daarmee aan de geldende RC-waarde van 2,5. De plafonds zijn gestucadoord op steengaas. Onder deze laag komt nu een systeemplafond uit gipsplaten. De aannemer laat de oorspronkelijke paneeldeuren geschikt maken voor hergebruik.

Het project in Amsterdam-Noord telt 74 duplexwoningen, waarvan na de oplevering 37 eengezinswoningen overblijven. Vijf woningen zijn nog bewoond. Bewoners kunnen in beginsel terug, maar moeten dan wel een beduidend hogere huur betalen. Met de hogere huur hoopt WBA de sociale opbouw van de wijk te veranderen.

Ontkameren

Ontkameren zou een passende benaming kunnen zijn voor een werk dat VIOS op het terrein van de psychiatrische inrichting Willem Arntzhoeve in Den Dolder realiseerde. Het is een integratieproject van ex-patienten en medewerkers van de stichting. De Rumke-groep, die de gebouwen beheert, verkocht zeven paviljoens aan woningbouwvereniging Seyster Veste uit Zeist. Die gaf opdracht de voormalige patientenkamers te verbouwen tot appartementen en eengezinswoningen. De buitenkant bleef vanwege het monumentale karakter ongewijzigd.

De appartementengebouwen hebben een centrale entree, die toegang geeft tot twee beneden- en twee bovenwoningen. Drie gebouwen zijn verbouwd tot eengezinswoningen. Ook die delen een centrale hal. Op die manier bleef de oorspronkelijke entree behouden. Alle daken zijn volledig gerenoveerd. De schoorstenen en rookkanalen zijn verwijderd. Voor de CV-installaties ontwierp de aannemer zelf voorgefabriceerde schoorstenen. De gebouwen beschikken over een opmerkelijke vorm van daglichttoetreding. Op het dak is een doorzichtige koepel aangebracht, die zonlicht via een buis naar binnen brengt.

Reageer op dit artikel