nieuws

Certificering loopt achter op Bouwstoffenbesluit

bouwbreed

den haag – Het Bouwstoffenbesluit wordt per 1 juli wel ingevoerd, maar dat is in feite een zinloze actie. Voorgeschreven gecertificeerde bouwstoffen zijn niet te krijgen en ook met grond kan geen aannemer nog uit de voeten.

De bouw overlegt naarstig met het ministerie van VROM hoe dit probleem kan worden opgelost.

Invoering van het Bouwstoffenbesluit is nog daar aan toe. Als het maar niet wordt gehandhaafd. Want dan vallen er hoge boetes en riskeren velen gevangenisstraffen, terwijl ze er totaal niets aan kunnen doen. Zo loopt een metselaar die ongekeurde bakstenen verwerkt het risico dat hij zes jaar de bajes van binnen kan bekijken of een ton boete moet betalen. Alternatief is voorlopig maar te stoppen met bouwen.

Het grote probleem is dat er nog geen gecertificeerde bouwstoffen zijn. Pas woensdag wordt het eerste laboratorium dat volledig de uitloging van materialen kan bekijken, officieel geaccrediteerd. Daardoor ligt volgens het Bouwstoffenbesluit nu de bewijslast bij de bouwers. VROM vindt dat dit best kan door partijen te laten keuren.

Lijst

Het ministerie is wel zo ver gegaan dat producenten die aantoonbare inspanningen hebben geleverd om voor hun bouwstoffen een certificaat te krijgen, op een tijdelijke lijst komen. Deze lijst kan voor gemeenten dienen als aanbeveling de producten te accepteren.

Gemeenten hoeven dat echter niet te doen, waardoor de lijst feitelijk waardeloos is. Ook kunnen bouwers geen rechten ontlenen aan de lijst.

Voor grond ligt het probleem anders. Per jaar wordt zo’n 80 miljoen ton grond verzet. Om te bekijken welke kwaliteit grond op welke locatie mag worden verwerkt, mogen bodemkwaliteitskaarten worden gebruikt. Simpel maar doeltreffend, ware het niet dat die kaarten er op 1 juli domweg niet zijn.

Dit betekent dat elke partij grond afzonderlijk moet worden gekeurd. Helaas zijn er geen laboratoria die partijkeuringen mogen verrichten conform het Bouwstoffenbesluit.

Noodverband

VROM is van plan een noodverband aan te leggen door zes laboratoria aan te wijzen die deze bevoegdheid voorlopig krijgen. Dat levert volgens VROM voloende capaciteit op.

Een andere mogelijkheid is dat bodemonderzoek conform de zogenoemde nvn-richtlijn 5740 verricht kan worden. Die volstaat echter weer niet in het kader van het Bouwstoffenbesluit.

De aansprakelijkheid voor de toepassing van deugdelijke bouwstoffen ligt echter geheel bij de bouw. De grote vraag is of de risico’s van die aansprakelijkheid niet zo groot zijn dat geen verzekeringsmaatschappij ze wil dekken. Als dat het geval is, zal vooral het midden- en kleinbedrijf grote problemen krijgen. Maar ook grote projecten waar veel grond moet worden verzet, kunnen vertraging oplopen.

Reageer op dit artikel