nieuws

Centraal Plan Bureau voorspelt hogere economische groei

bouwbreed Premium

den haag – De economische groei zal dit jaar niet op 2 procent maar op 2,25 procent uitkomen. Dat voorspelt het Centraal Plan Bureau (CPB) in de Koninginne-MEV, een vertrouwelijk stuk dat het kabinet als uitgangspunt gebruikt voor het opstellen van de begroting.

De bijstelling is een gevolg van betere internationale economische vooruitzichten en een een hoger dan verwachte binnenlandse economische groei van drie procent in het eerste kwartaal van dit jaar. Voor 2000 handhaaft het CPB zijn eerdere voorspelling van twee procent.

Door de hogere economische groei heeft het Centraal Plan Bureau ook zijn verwachtingen ten aanzien van de werkloosheid bijgesteld. Volgens het planbureau zal het aantal werklozen 25.000 lager uitkomen dan het aantal waarop aanvankelijk werd gerekend.

Inflatie

Een andere belangrijke bijstelling van het CPB betreft de ontwikkeling van de inflatie. Het planbureau ging in het Centraal Economisch Plan van april dit jaar nog uit van ongeveer een procent inflatie. Inmiddels rekent het CPB met een aanzienlijk hogere inflatie van anderhalve procent over dit jaar en een nog hogere inflatie volgend jaar.

Potlood

Het kabinet had dit voorjaar op basis van de toen beschikbare prognoses (tegenvallende uitgaven rond de opvang van asielzoekers en de schadevergoedingen rond wateroverlast) al besloten tot extra bezuinigingen. Dit jaar moet een kleine twee miljard extra worden bezuinigd; volgend jaar bijna vijf miljard.

De bezuinigingen (oplopend naar 1,7 miljard in 2000) op grond van de extreem lage inflatie werden daarbij echter “met potlood geschreven” in de verwachting dat de inflatie uiteindelijk fors hoger zou uitvallen dan toen nog werd aangenomen.

Op het ministerie van Financien konden ambtenaren toen nog niet aangeven, of de hogere inflatie inderdaad betekent dat dat deel van de bezuinigingen helemaal kan worden geschrapt. “Maar vast staat, dat we een belangrijk deel van die bezuinigingen nu weer kunnen gummen”, aldus een ingewijde. (anp)

Reageer op dit artikel