nieuws

Burgemeester Opstelten eindelijk af van Dom-trauma

bouwbreed Premium

rotterdam – Bouwfonds Vastgoedontwikkeling en SFB Vastgoed willen in Rotterdam het hoogste kantoor van Nederland realiseren. De ontwikkelaar uit Hoevelaken heeft 180 meter in zijn hoofd, maar “het kan net zo goed 200 meter worden.” Het kantoor verrijst pal voor de neus van burgemeester I. Opstelten.

“Bouwfonds heeft een bouwaanvraag ingediend voor een kantoortoren van minimaal 180 meter”, beaamt ing. L. Prinsenberg van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR). “Het probleem is echter dat het bestemmingsplan een maximale hoogte van 150 meter toelaat op dit punt in het centrum van Rotterdam. De discussie is nu of die overschrijding van dertig meter wel kan. We toetsen het onder meer aan het advies van professor Worthington. Hij heeft voor Rotterdam vorig jaar een rapport gemaakt over hoogbouw.” De gedurfde ontwikkeling van Bouwfonds komt voor het stadhuis aan de Coolsingel/Kruiskade te staan. Voor burgemeester Opstelten is dat eindelijk de mogelijkheid om van zijn Dom-trauma af te komen. In zijn vorige stad, Utrecht, was het niet mogelijk om boven de 112 meter te bouwen, de hoogte van de Domtoren.

Winkelcentrum

Onderdeel van het prestigieuze plan is niet alleen het kantoor, maar ook een groot winkelcentrum met daar bovenop een tweede Luxortheater van middelgrote omvang. Daarnaast zullen de niet gesloopte kantoren aan de Coolsingel geheel worden gerenoveerd om bankgigant Fortis te kunnen huisvesten.

“Het ontwerp is van het Amerikaanse architectenbureau PPKS”, is de toelichting van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling. “De S staat voor Steevensz, dat is een architect van Nederlandse afkomst. Hij heeft samengewerkt met Jan van Vlijmen, de huidige directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling. Onze insteek is om tot 200 meter te gaan. Steevensz heeft goede contacten met het OBR.”

Belegger/ontwikkelaar Bpf Bouw gaat 250 miljoen invbesteren in het project dat een oppervlakte beslaat van 40.000 vierkante meter.

De haast van Bouwfonds – “we hebben mogelijk al twee grote huurders” – wordt getemperd door het feit dat Rotterdam in 2001 culturele hoofdstad van Europa is. De oude Luxorzaal aan de Kruiskade kan daardoor pas eind 2001 tegen de vlakte gaan. “De bouw vangt aan in 2002 en daarna kunnen de andere onderdelen beginnen”, verklaart het City Informatiecentrum. “Eerst zal er een grote bouwkuip moet worden gemaakt, omdat er een parkeergarage van tweehonderd plaatsen komt.”

Reageer op dit artikel