nieuws

‘Belgische toestanden’ dreigen in Limmen

bouwbreed

limmen – De gemeente Limmen zit met een fors probleem. Op verzoek van een plaatselijke hobbyboer vernietigde de Raad van State de bouwvergunning van drie villa’s, die inmiddels al zijn gebouwd aan de Uitgeesterweg.

“Die villa’s staan er nu dus illegaal”, concludeert advocaat C. de Boer, die in deze affaire voor de hobbyboer optreedt. De Boer riep eerder al dat er in Limmen sprake is van ‘Belgische toestanden’. In Belgie moesten recent illegale bouwsels afgebroken worden op last van minister Stevaert.

Voor zover De Boer bekend is, is het in Nederland nog nooit gebeurd dat huizen na een uitspraak van de Raad van State moesten worden afgebroken.

Zo ver is het echter nog niet. De Raad van State heeft de gemeente opgedragen opnieuw een besluit te nemen in deze kwestie. De Raad merkt daarbij wel op dat moeilijk valt in te zien hoe de situatie nog kan worden gelegaliseerd. “De bal ligt bij de gemeente en wij wachten af”, meldt advocaat De Boer, die in deze affaire gaat voor of een gepeperde schadevergoeding of afbraak van de huizen.

De hobbyboer heeft voor de huizen een schapenweide. Hij zegt te strijden voor de openheid van het landschap en heeft steeds volgehouden de provincie aan zijn zijde te hebben. Die verwoordde immers in het streekplan dat er in de buitengebieden niets meer mag worden bijgebouwd.

In deze kwestie verleende de gemeente de bouwvergunningen via een zogenoemde artikel 49 procedure. De gemeente moet dan aantonen dat er een dingende noodzaak is om zo snel te bouwen. Het Limmense gemeentebestuur heeft die noodzaak onvoldoende aangetoond, vindt de Raad van State.

Reageer op dit artikel