nieuws

Belgische bouwers beduvelen overheid Vier Vlaamse aannemers in de cel wegens kartelvorming

bouwbreed

brussel – Justitie in Gent heeft vier Vlaamse aannemers opgepakt en achter de tralies gezet. Zij worden verdacht van kartelvorming en hebben inmiddels bekentenissen afgelegd.

Het viertal wordt aangeklaagd voor valsheid in geschrifte en fraude met openbare aanbestedingen van grote waterbouwkundige werken, die de Vlaamse regering had uitgeschreven. Deze miljardenprojecten betreffen onder meer de aanleg van een containerdok in het Antwerpse havengebied, werken aan de Bovenschelde in Gent en aan de Zeeschelde in Boom bij Antwerpen alsmede havenwerken in Zeebrugge.

Justitie houdt ernstig rekening met nog meer fraudeurs. Momenteel worden nog twintig dossiers van andere aannemers uitgeplozen. “Mogelijk volgen er nog meer arrestaties”, vermoedt onderzoeksrechter Alain Bloch in Gent.

Voorzitter

De meest bekende aannemer die tegen de lamp liep, blijkt de zestigjarige P.P. te zijn. Hij is directeur van de bouwbedrijven De Pret in Zeebrugge en Rogiers in Burcht. De directeur is ook voorzitter van het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV), dat tachtigduizend leden telt, maar intussen is hij wel vervangen door een interim-voorzitter. De andere aannemers die in de cel belandden, zijn afkomstig uit Kallo, Baasrode en Burcht.

De zaak ging aan het rollen vorig jaar oktober. Collega’s van de vier opgepakte aannemers klaagden bij de overheid, dat grote zee- en havenwerken steeds aan hun neus voorbijgingen en bij het viertal terechtkwamen. De maximumprijs voor de werken werd steeds berekend door ingenieurs van het Vlaamse ministerie van Openbare Werken. Een van de gearresteerde aannemers bleek steeds beslag te hebben kunnen leggen op de lijst met door de overheid geselecteerde aannemers. Hij was feilloos op de hoogte van de maximumprijs van de werken.

Raadsel

Hoe deze aannemer aan de informatie kwam, is nog een raadsel, dat moet worden uitgezocht. Justitie vermoedt dat er sprake is van een medeplichtige bij de Vlaamse overheid.

De vier aannemers pleegden na het verkrijgen van de nodige informatie overleg met elkaar om offerteprijzen af te spreken en dienden vervolgens offertes in die enkele procenten (gemiddeld twee procent) hoger lagen dan die in het lastenboek van de Vlaamse overheid.

De in hun kraag gegrepen aannemers voeren tot hun verdediging aan dat zij zich op deze manier wilden verdedigen tegen de grote aannemersbedrijven, die volgens hen de grote waterbouwkundige werken een voor een binnenhalen. Maar de twee bedrijven van directeur P. (in totaal 350 werknemers) behoren niet tot de ‘kleintjes’ in de waterbouwkunde.

In havenkringen in Antwerpen, Zeebrugge en Gent wordt gevreesd voor mogelijke nadelige gevolgen van de fraudezaak. De kans bestaat dat de concurrentie, die op een onwettige manier buitenspel werd gezet, stopzetting zal eisen van een aantal grote openbare werken die al aan de gang zijn.

Buitenspel

De Administratie van de Zeewegen heeft verklaard dat zij dit zal proberen te voorkomen. Maar als de gedupeerde aannemersbedrijven naar de rechter stappen, heeft deze administratie af te wachten wat de rechter beslist. Intussen worden alle dossiers van de afgelopen twee jaar aan een nieuw onderzoek te onderwerpen.

Reageer op dit artikel