nieuws

Bedrijven machteloos tegenover oplichting

bouwbreed

amsterdam – De oplichtingspraktijken in bouwmaterialen zijn nog steeds aan de gang, zo blijkt uit nieuwe meldingen bij deze krant. De politie doet vooralsnog niets en geeft als reden dat de gedupeerden nog niet werkelijk zijn benadeeld. De onrust groeit echter.

Aannemingsbedrijf J. Schouten en Zonen in Amsterdam vindt het volstrekt normaal dat bedrijven checken of orders wel kloppen. Schouten juicht deze handelwijze juist toe. Aanleiding tot deze controle is namelijk het feit dat een crimineel of criminele groep op naam van het aannemersbedrijf leveranciers van hun bouwmaterieel en -materialen ‘afhelpt’. De politie reageert vooralsnog ‘laconiek’.

Eerder deze week berichtte deze krant over oplichterspraktijken inzake bouwmaterialen. De ‘oplichter’ zag kans zeer betrouwbare bedrijfsinformatie van Schouten en Zonen te bemachtigen. Hiermee lukte het – op naam van Schouten – bij Meijeren Heftrucks in Ammerstol, twee TCM-heftrucks voor enige weken te huren. Direct na aflevering werd een machine te koop aangeboden. Dankzij alert reageren van Kreeft Vorkheftruck in Nieuwegein, die de machine wilde kopen, kwam het materieel weer in bezit van de rechtmatige eigenaar.

Getipt

De publicatie hierover in Cobouw heeft leveranciers attent gemaakt op deze oplichtingspraktijk. Dit artikel kwam voor een verhuurbedrijf van bouwmaterieel* in de regio Rotterdam deels te laat. Vorige week werd bij het bedrijf al een shovel door een transportbedrijf ‘namens de firma Schouten’ opgehaald. De machine, voor een week gehuurd, blijkt sindsdien in het niets te zijn verdwenen.

Maar een tweede poging om het bedrijf te tillen kon – na het lezen van de Cobouwpublicatie – worden voorkomen. Voor dezelfde ‘firma Schouten’ zou namelijk in Hoofddorp een 3,5 ton minigraver worden opgehaald, die naar een terrein in Boskoop diende te worden vervoerd. Een telefoontje naar Amsterdam bracht aan het licht dat het aannemersbedrijf Schouten absoluut geen minigraver had besteld.

Dankzij snel reageren kon de wagen van het transportbedrijf, dat de machine in Hoofddorp dacht op te halen, worden klemgereden. Het transportbedrijf bleek geheel te goeder trouw te zijn uitgegaan van een telefonische opdracht.

Bij deze poging tot oplichting bleef het niet. De crimineel beperkt zich niet tot leveranciers van bouwmaterieel. Dat kwam aan het licht toen een houthandel in de regio Utrecht* werd gevraagd een partij geschaafd vurenhout in diverse maten en drie pakken MDF-platen af te leveren bij een manege in Naarden. De houthandel bevestigde aan Schouten Amsterdam de opdracht, waarop het Amsterdamse bedrijf de houthandel nog juist kon behoeden voor aflevering.

Laconiek

De politie, die van de verschillende oplichtingen en oplichtingspogingen op de hoogte is gesteld, reageert volgens de benadeelden laconiek. Beiden kregen niet de indruk dat de opsporing een hoge prioriteit genoot.

Die indruk wordt ook bevestigd door de houthandel. “Je zou als politie toch in Naarden de levering van de partij hout kunnen afwachten. Maar nee, dat doen ze niet”, klaagt een woordvoerder van de houthandel.

En aannemersbedrijf Schouten en Zonen in Amsterdam kreeg niet eens de mogelijkheid aangifte bij de politie te doen. “U bent tot nu toe nog niet benadeeld”, is de uitleg voor die weigering.

* Uit angst voor represailles wensen de gedupeerden anoniem te blijven.

Reageer op dit artikel