nieuws

Bedreigde dieren zitten aanleg Betuwelijn dwars

bouwbreed

arnhem – De kamsalamander en de rugstreeppad, twee bedreigde diersoorten, zitten de ondergrondse aanleg dwars van de tunnelbak van de Betuwelijn bij het Pannerdensch Kanaal.

Volgens mr. H. van Mierlo, advocaat van NS Railinfrabeheer, geven twee inwoners van Zevenaar de NS geen toestemming hun terrein te betreden, omdat de twee diersoorten daar huizen. Het bedrijf heeft een kort geding aangespannen tegen de twee, dat morgen dient.

De NS wil toestemming om op het terrein geotechnisch onderzoek te doen voor de verplaatsing van de dieren. Dat laatste moet volgens de advocaat eind juni zijn gebeurd. Daarna overleeft broedsel een verplaatsing niet.

Volgens de advocaat zijn alle voorzorgsmaatregelen genomen voor de verhuizing. Zo is bij het terrein van de bezwaarmakers een aantal poelen gegraven. In samenwerking met milieuorganisaties is voor de verplaatsing al een draaiboek opgesteld.

“Maar ook bij het bodemonderzoek is haast geboden. Voor de aanleg van de tunnelbak moeten uiterlijk in september de aanbestedingen binnen zijn. Zolang aannemers geen onderzoek naar de bodemgesteldheid kunnen verrichten, kunnen zij ook geen berekeningen maken voor een voorlopig ontwerp en later voor een eventuele offerte”, aldus de advocaat. (anp)

Reageer op dit artikel