nieuws

Automatische sorteermachine voor sloopafval

bouwbreed Premium

wijster – Afvalverwerker VAM in Wijster en de Katholieke Universiteit Nijmegen ontwikkelen – in samenwerking met enkele Europese bedrijven – een installatie, die het automatisch scheiden van hout, plastic en bouwafval mogelijk maakt.

Het systeem werkt op een combinatie van laser- en videotechnieken, die bepalen om welk materiaal het gaat en waar het zich op de lopende band bevindt. Naar verwachting is het systeem over twee jaar in Nederland operationeel.

Het eerste prototype van de installatie werd vorige week in Italie gepresenteerd. In eerste instantie is het de bedoeling dat sloopbedrijven van de nieuwe automatische afvalscheider gebruik gaan maken. Tot op heden gebeurt dat proces nog grotendeels met de hand, een weinig efficiente en tijdrovende bezigheid. De nieuw ontwikkelde installatie is niet alleen schoner en sneller, maar scheidt het afval bovendien nauwkeuriger. Via een signaal aan een computer wordt een grijparm in werking gesteld, die het afval van elkaar scheidt.

Voor de VAM biedt de techniek van deze automatische afvalscheider ook grote mogelijkheden voor andere afvalstromen dan alleen bouw- en sloopafval. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk de computer zo te programmeren dat plastic of glazen flessen met de grijparm uit het huishoudelijk afval worden gevist. Het is dan ook vrijwel zeker dat de VAM in Wijster over twee jaar zelf ook de beschikking krijgt over een dergelijke installatie.

Die machine kan in eerste instantie worden ingezet voor de grote hoeveelheden ongesorteerd bouwafval, die nog steeds bij de afvalverwerker in Wijster worden aangeboden. Na een periode van ‘proefdraaien’ kan de installatie ook worden gebruikt voor andere afvalstromen.

Reageer op dit artikel