nieuws

Amsterdam reinigt asbestriolen veilig

bouwbreed Premium

amsterdam – De Dienst Waterbeheer en Riolering in Amsterdam heeft een manier gevonden om asbestcementriolen veilig te reinigen. Twee jaar geleden werd de reiniging vanwege gezondheidsrisico’s gestaakt. Rioolreiniging is nu mogelijk dankzij een speciaal daarvoor ontwikkeld riool asbest beschermingssysteem (RABS).

DWR besloot in juli 1997 de asbestcementriolen over een lengte van zeventien kilometer niet meer te reinigen, omdat daarbij gevaarlijke asbestdeeltjes vrijkwamen. Als onder hoge druk water in het riool werd gespoten, dan ontstond een naar buiten komende luchtstroom met daarin water en asbestdeeltjes.

Het door medewerkers van DWR en de firma ROM BV in Barneveld ontwikkelde riool asbest beschermingssysteem sluit de luchtstroom af voor reinigingspersoneel en omstanders. Het systeem bestaat uit een frame met daaraan vier verschillende pijpen voorzien van roterende spuitkoppen met een toerental van 5000 omwentelingen per minuut. Deze spuitkoppen produceren een waterscherm. Bij het reinigen wordt de RABS in een put gehangen, waardoor de put geheel wordt afgesloten.

Bij gebruik van een rioolreinigingsslang en de vacuumslang worden de asbestdeeltjes vervolgens tegengehouden door het waterscherm. Omdat dit waterscherm op vier niveaus in de put ontstaat, kunnen er volgens DWR en ROM absoluut geen gevaarlijke asbestdeeltjes opstijgen. Ook niet op die plaatsen waar de slangen het waterscherm verstoren. De asbestdeeltjes worden afgevoerd naar de rioolzuiveringsinstallatie en daar opgevangen.

De RABS is getest door TNO en goedgekeurd door Arbo. DWR en ROM hebben octrooi gekregen op de RABS. Zij hopen dat hun methode ook aan andere overheden met asbestriolen en bedrijven kan worden verkocht.

Reageer op dit artikel