nieuws

Aannemer moet niet gaan avonturieren

bouwbreed Premium

De aannemerij moet niet op avontuur gaan en slechter werk leveren, als buren toegang weigeren tot erf of tuin om bouwsteigers te plaatsen voor de uitvoering van projecten op belendende terreinen.

“Doe dat nou niet! Je krijgt een slechte naam. De aannemer heeft het volste recht om steigers of ladders te plaatsen”, pleit mr. Jack Jetten, docent recht aan de Hogeschool in Sittard. Het komt de laatste jaren regelmatig voor dat buren medewerking weigeren bij de uitvoering van bouwwerkzaamheden. Zeker als ze van mening zijn dat de bebouwing van negatieve invloed is op de leefbaarheid van de omgeving of de waarde van hun onroerend goed aantast. In deze gevallen gooien zij de eerder de kont tegen de krib dan onder normale omstandigheden.

Ladderrecht

Jetten zegt dat dit nooit een reden mag zijn om slecht werk te maken. “Het ladderrecht is afdwingbaar en onderdeel van het burenrecht dat, weliswaar bijgewerkt, dateert uit de Romeinse tijd”. Hij adviseert aannemers en projectontwikkelaars, tijdig langs de minnelijke weg toestemming te krijgen. “Lukt dat niet dan verdient het inschakelen van de kantonrechter de voorkeur. Een kort geding kost al gauw duizenden guldens. Dan kun je beter bij de planning van de bouw buiten de erfafscheiding blijven”.

Aannemers en ontwikkelaars voelen daar niet veel voor. Zij laten moeilijke projecten ook niet schieten. “Dan zit je straks zonder werk”, verwacht projectleider Gerrit Hendrix van Aannemersbedrijf Welling in Weert. “De aannemerij kan het zich niet permitteren om neen te zeggen tegen zulke klussen”, stelt een directeur van een bouwbedrijf die liever niet met naam genoemd wil worden.

Triest

Hendrix (53) ervoer recent hoe moeilijk het is om vakwerk te maken als buurlieden toegang weigeren tot hun terrein. Hij is 38 jaar in het vak; van leerling op de vloer klom hij op naar leidinggevende functies bij drie bouwbedrijven. Hendrix noemt het triest dat hij – onder andere bij zijn zoon die ook in de bouw werkt – en het aannemersbedrijf negatief in het nieuws kwamen bij de uitbreiding van de bioscoop Royal in Weert. Weert is geen uitzondering. Eerder werd Hendrix geconfronteerd met een buurman van een woningbouwproject aan de Sittarderweg in Heerlen. “We kregen toestemming. Uit erkentelijkheid zouden wij de fundering van zijn garage storten. Later herinnerde de man zich de afspraak niet en eiste geld”, zegt Hendrix.

In Panningen kreeg een auto van een buurman lakschade door cementklodders omdat hij weigerde op een veilige plek te parkeren. “Gelukkig treffen we meer mensen die mee- dan tegenwerken. Het is ook in hun belang dat we goed werk kunnen leveren”. Opdrachten laten schieten om moeilijkheden te voorkomen, komt in zijn vocabulair niet voor. “Dan ga je failliet”.

Bouwbedrijven in Geleen, Sittard en Roermond denken hetzelfde. “Gezien de complexiteit van de bouw in de binnensteden en de bouwbeperkingen in Zuid-Limburg moeten we met de tijd mee”, zo luidt de algemene redenering.

‘Doe het nou niet, je krijgt zo’n

slechte naam’

Reageer op dit artikel