nieuws

YTONG

bouwbreed

Hans Kaandorp is onlangs aangetreden als verkoopleider woningbouw bij YTONG Nederland BV te Vuren. Kaandorp treedt hiermee in de voetsporen van Ed van den Eijkel die is benoemd tot directeur Verkoop Nederland.

De afgelopen drie jaar was Kaandorp werkzaam op de verkoopafdeling van Fort Bouw in Woudrichem. De kersverse verkoopleider ervaart het voor zijn nieuwe werk als leerzaam om aan de andere kant van de tafel te hebben gezeten.

Kaandorp: “Bij het maken en leveren van een product in de bouw komen meer aspecten kijken. Ook de consequenties daarvan op de bouwsystematiek en -logistiek moeten in kaart zijn gebracht. YTONG is daar heel ver in. Een van mijn taken is ervoor te zorgen dat onze binnen- en buitendienst bij de verkoop min of meer als adviseur optreden door juist daar aandacht aan te besteden. Hetzelfde geldt voor de bouwmaterialenhandel waar YTONG intensief mee samenwerkt. Alleen door gerichte begeleiding kan een bouwproduct door zowel architect als aannemer gestroomlijnd in het bouwproces worden opgenomen.”

YTONG produceert cellenbeton-, verwerkings- en afwerkingsproducten voor woning- en utiliteitsbouw en de doe-het-zelfmarkt. In de woningbouw heeft vooral de afzet van verdiepingshoge separatiepanelen als niet-dragende binnenwand een hoge vlucht genomen.

“Het lichte gewicht en de grootte van het paneel zorgen ervoor dat binnenwanden eenvoudig, arbo-vriendelijk en snel worden gemonteerd. Door de vochtongevoeligheid van cellenbeton kunnen de panelen al tijdens de ruwbouw worden bevoorraad. Recent onderzoek toonde aan dat cellenbeton ook probleemloos in leidingschachten kan worden toegepast. Dat heeft positieve gevolgen voor het bouwproces, de binnenwanden en leidingkokers kunnen dan van hetzelfde materiaal worden gemaakt.”

Volgens de vestigingsleider wordt de rol van cellenbeton als constructief bouwmateriaal nog steeds onderschat. “Blokken hebben een enorme draagkracht en er kunnen dan ook, vanwege het feit dat cellenbeton de warmte slecht geleid, koudebrugonderbrekingen van worden gemaakt. Op basis van dezelfde eigenschappen is het casco-concept ontwikkeld: een zelfdragende constructie van een materiaal dat ook nog eens enorm thermisch isolerend is.”

Kaandorp ziet met dit concept vooral veel mogelijkheden in de inbreidingslocaties. “We zijn daarmee in staat om op een dag een vrijstaande woning neer te zetten. Daarmee leveren we kwaliteit in een hele beperkte bouwtijd.”

Ook andere partijen pakken het op. “Op basis van ons concept heeft een architect een type woning ontworpen met een EPN waarde van 0,7 en een R-waarde van 5. Dat zijn toch ambitieuze getallen. Een ander innovatief voorbeeld is het ‘optoppen’ van gebouwen. Door de draagkracht, het lichte gewicht en het isolerend vermogen van cellenbeton is het mogelijk bestaande gebouwen van een extra verdieping te voorzien, mits de constructie het toelaat.”

Reageer op dit artikel