nieuws

Wonen boven winkels krijgt nieuwe basis

bouwbreed

heerlen – Het bestaande systeem ‘Wonen boven winkels’ krijgt in Heerlen een nieuwe basis. In tegenstelling tot andere gemeenten wil Heerlen dat de Woningstichting Parkstad meerdere, aaneengesloten bovenverdiepingen van winkels aankoopt, herinricht en verbouwt voor bewoning. Huisdeuren en een galerij komen aan de achterzijde van dit ‘nieuwe’woonblok.

Met dit systeem voorkomt Heerlen dat er onooglijke voordeuren aan de straatzijde ontstaan en dat er problemen ontstaan over de toegang naar de bovenwoningen. Bewoners moeten nu vaak door de winkels naar hun stekkie.

Het eerste proefproject begint binnenkort in het stadsdeel Heerlerheide. Daar koopt de woningstichting een supermarkt met vier woningen aan de Ganzeweide. Het complete blok wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Op de begane grond komt een bedrijfspand, verdeeld in meerdere ruimten. Op de bovenverdiepingen zijn appartementen gepland.

Als het proefproject slaagt, laat de gemeente ook de ruimten boven de detailhandel in de binnenstad aanpakken.

Volgens wethouder W. Houben van stadsontwikkeling staan hier winkels met bovenverdiepingen op dure vierkante meters waar nu weinig mee gebeurt.

Reageer op dit artikel