nieuws

Vervanging van koelmiddelen moet snel op gang komen

bouwbreed

zoetermeer – Het is de hoogste tijd dat aannemers, projectontwikkelaars en installateurs opdrachtgevers gaan waarschuwen voor het naderende verbod op CFK’s. Vanaf 2001 mogen koelinstallaties hiermee niet meer worden bijgevuld, zodat het koelmiddel van alle lekkende installaties moet worden vervangen.

Op zich hoeft dit geen problemen op te leveren, want alternatieve koelmiddelen (HCFK’s) zijn voorhanden en vervanging vergt slechts weinig aanpassingen aan de installatie. Maar als iedereen tot het laatste moment wacht, ontstaat toch een tekort aan mankracht en ook een logistiek probleem, vreest woordvoerder Hoogkamer van installateursvereniging NVKL.

“Vervangen met HCFK’s is niet moeilijk, maar de opdrachtgever moet er wel een budget voor vrijmaken”, meent Hoogkamer. “En het kost toch tijd. De bezitter van een grote en vitale installatie _ zoals een ziekenhuis of een fabriek waar elke dag ‘stilliggen’ een miljoen kost _ doet er dus verstandig aan nu al maatregelen te nemen, zodat hij in 2001 geen week op service hoeft te wachten.”

Overigens is de HCFK’s ook een beperkte levensduur beschoren: tot 2010 mogen installaties nog worden bijgevuld met zogeheten maagdelijk HCFK, daarna slechts nog met het geregenereerde middel. Uiteindelijk zullen ook HCFK’s worden verboden, omdat ze net als CFK’s chloor bevatten en dus de ozonlaag aantasten. De concentratie chloor is echter twintig keer kleiner, zodat ze wel als overgangsmiddel mogen dienen tussen de CFK’s en chloorvrije koelmiddelen. Dat zijn de chemische HFK’s en de natuurlijke koelmiddelen ammoniak, propaan, isobutaan, water en lucht. HFK’s lijken in deze groep het meest op CFK’s, maar de installatie vergt toch de nodige aanpassingen. De meeste moderne installaties worden echter al met HFK’s gemaakt.

Water en lucht vragen een compleet andere installatie. De natuurlijke koelmiddelen kunnen wel in bestaande installaties worden gebruikt, mits ze lekvrij zijn. Ammoniak is namelijk giftig en propaan en isobutaan zijn brandbaar.

Reageer op dit artikel