nieuws

Verplaatsing redt villa van ondergang

bouwbreed

nijmegen – Het aannemingsbedrijf Meuwsen heeft een bijzondere deal met de gemeente Nijmegen gesloten om een villa in Lent van de ondergang te redden. Het pand, dat zich in het plangebied van woningbouwlocatie De Waalsprong bevindt, hoeft niet te worden afgebroken als Meuwsen voor verplaatsing zorgt.

De woning is gelegen op een Vinex-locatie en past met haar tuinkassen niet in de planologische indeling die Nijmegen voor ogen staat. De Gemeentelijke Exploitatie Maatschappij (GEM) heeft het huis gekocht van de familie die het bewoonde, met de bedoeling het te slopen.

Meuwsen BV stak een stokje voor de voorgenomen afbraak, omdat hij vindt dat de vijf jaar geleden gebouwde villa met de huidige technische middelen niet tegen de vlakte hoeft. “Het is doodzonde wanneer er een bulldozer tegen dat pand gaat en iets met zoveel potentie voorgoed wordt vernietigd.”

Zijn ‘reddingsoperatie’ behelst de verhuizing van de met sloop bedreigde villa tachtig meter zuidwaarts. “Daar is de woning inpasbaar in het stratenpatroon”, weet Meuwsen. “Zo snel de bouwvergunning er is en het bestemmingsplan van kracht gaat, worden de verplaatsingsvoorbereidingen getroffen.”

Staal

Intussen is op de stek waarnaar de voormalige bedrijfswoning wordt verplaatst een heipaalfundering aangelegd. “De rest van de voorbereidingen nemen naar verwachting drie weken in beslag, de verplaatsing hooguit een dag. Alleen is het een woning op staal. Dat is dus een extra moeilijkheidsexponent. Lag er een balkconstructie, dan was loskoppelen veel simpeler geweest.”

Meuwsen verwacht dat de verplaatsing, die circa twee ton gaat kosten, in oktober wordt uitgevoerd. De verhuizing wordt verricht door de Meernse firma Van Seumeren Holland BV, een specialist in horizontale en verticale transporten.

Dat dezelfde familie die de villa verkocht het pand straks gaat bewonen, denkt de aannemer niet. “Die familie is in de buurt haar bedrijfje opnieuw gestart. Zij heeft het eerste recht tot koop bedongen. Maar als zij daar geen gebruik van maak, staat het mij vrij dat pand voor elk redelijk bod van de hand te doen.”

Reageer op dit artikel