nieuws

‘Sloopminister’ Stevaert poetst imago op

bouwbreed

brussel – De als sloopminister bekend staande Stevaert in Vlaanderen wekt de indruk zijn imago zo vlak voor de verkiezingen nog even te willen oppoetsen. Hij versoepelt de bouwregels. Deze actie staat in schril contrast met zijn afbraakdrift.

In Vlaanderen hoeft vanaf 1 juni geen bouwvergunning meer te worden aangevraagd voor zaken als veranda’s, tuinhuisjes, duiven- en kippenhokken, siervijvers, openluchtzwembaden en tuin- en voetpaden. De versoepeling van de wet geldt niet voor (beschermde) groen- en natuurgebieden of gebieden met een culturele waarde. Bedrijven op industrieterreinen mogen voortaan ook sneller verbouwen omdat geen advies meer nodig is van de gemeente.

De koerswending van Stevaert is opmerkelijk maar komt niet als verrassing. Op 13 juni zijn de verkiezingen voor een nieuw nationaal en Vlaams parlement. Hij wil kennelijk op de valreep nog een wit voetje halen bij de Vlamingen.

Stevaert begon eind vorig jaar een sloopcampagne tegen illegaal gebouwde – soms zeer oude – panden in Vlaanderen.

Ontkenning

Zelf ontkent de minister dat het ooit de bedoeling is geweest een heksenjacht te ontketenen. Maar zijn imago was toen al geschonden. Ook zijn partij, de Vlaamse Socialisten (SP), doet het bijzonder slecht in de peilingen. Dat komt vooral door de betrokkenheid van vooraanstaande socialisten bij de omkoopschandalen rond Agusta en Dassault.

De versoepeling van de wetgeving die Stevaert nu doorvoert, wordt door de hele Vlaamse regering gesteund. Maar in het Vlaamse parlement en in de Vlaamse architectenwereld vrezen sommigen voor een wildgroei van allerlei bouwsels, die het Vlaamse landschap nu al zo ontsieren. De tegenstanders menen over het algemeen dat Vlaanderen er door deze versoepeling van de wet beslist niet mooier op zal worden. Aan Stevaert de taak om de gulden middenweg te bewandelen.

Reageer op dit artikel