nieuws

Rijk gunt bouw geen dubbeltje voor regen

bouwbreed Premium

den haag – Het Rijk heeft een miljard uitgekeerd aan gedupeerden van de wateroverlast. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota van minister Zalm van Financien die deze week naar de Tweede Kamer is gestuurd. De bouw heeft daar echter geen dubbeltje van ontvangen.

De tussenstand van de Rijksbegroting van dit jaar kent twee forse tegenvallers. Er is sprake van extra uitgaven van een miljard gulden als gevolg van de hevige regenval in september en oktober vorig jaar en 1,2 miljard gulden als gevolg van een hogere instroom van asielzoekers. De minister van Financien heeft, onder andere door het inzetten van een reservepot, de begroting toch sluitend gekregen.

Nog maar enkele maanden geleden dreigde dezelfde minister met een bezuinigingsronde van enkele miljarden. Op een totaal van 172 miljard is dat niet veel, maar de kaasschaafmethode en botte bijl mogen voorlopig in de kast blijven.

Juist het miljard extra voor de regen stelde de minister voor een onvoorziene uitgave. In totaal is in Zuidwest-Nederland en een deel van Zuid-Limburg een bedrag van 500 miljoen uitbetaald. Ook zijn schadeclaims met een waarde van 400 miljoen gulden uit Noordoost Nederland gehonoreerd.

Vooral boeren en tuinders hebben geprofiteerd van de regeling. Van te voren was uitdrukkelijk door het ministerie gesteld dat in principe alle bedrijven in aanmerking konden komen voor een tegemoetkoming in de kosten.

Claimbrieven

De bouw heeft echter geen dubbeltje gekregen. Dat terwijl juist de aannemers, wegenbouwers, schilders en hoveniers het kabinet eind vorig jaar bestookten met claimbrieven. Alleen al de grond-, weg- en waterbouw is 500 miljoen omzet misgelopen. De omzetderving van de schilders was zo’n 100 miljoen gulden en de burgerlijke en utiliteitsbouw claimde enkele tientallen miljoenen. Alle noodkreten waarschuwden voor dreigende faillissementen.

De claims hebben onafhankelijk van elkaar het ministerie bereikt. De diverse branches in de bouw waren niet in staat om een vuist te ballen richting Rijk. Kort na ontvangst van de diverse brieven vanuit de bouw is op initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken een interdepartementaal overleg geweest over de problematiek in de bouw. Daarna is besloten dat de bouw met een miljardenomzet zo’n verlies makkelijk zelf moet kunnen opvangen. De afwijzing is in de vorm van brieven bevestigd.

Daarover is het angstvallig stil gebleven. De lidorganisaties hebben geen van allen aan de grote klok gehangen dat hun claim is afgewezen. Blijkbaar is de sector zelf in staat geweest de verliezen weg te werken.

Toch heeft de regen minimaal een slachtoffer geeist. Bouwbedrijf Herges met 23 werknemers uit Raalte heeft in november faillissement aangevraagd.

Reageer op dit artikel