nieuws

Reusachtig themapark op NAVO-basis

bouwbreed Premium

bad soberheim – Ingenieursbureau Oranjewoud en het Groningse bureau La Compagnie werken aan het plan Pro Welt, een reusachtig Duits themapark op een voormalige NAVO-luchtbasis in Bad Sobernheim. De realisatie kost rond de twee miljard Duitse mark.

Het park meet 350 hectare en biedt een keur aan attracties die betrekking hebben “op de mooie dingen die deze wereld te bieden heeft”, legt Gerben Baaij van Oranjewoud uit. “Daarbij denken we aan de piramides van Gizeh, de gondelvaarten in Venetie, paalwoningen uit Polynesie, de Chinese Muur en iglo’s op de Noordpool.” Baaij is senior adviseur toerisme bij het Friese ingenieursbureau en nauw betrokken bij de planvorming.

Het wordt de wereld in het klein en om de bezoekers zo lang mogelijk in het park houden, integreren Oranjewoud en La Compagnie er attracties te in. Het park is dan ook 24 uur per dag open, zo is de bedoeling.

De twee adviesbureaus werken bij de ontwikkeling van Pro Welt samen met Silicon Graphics, de grootste leverancier van virtual reality-software ter wereld. “De bezoekers krijgen via virtual reality-technieken informatie uit het heden, verleden en de toekomst over een bepaald onderwerp”, verklaart Baaij.

Positief

De komende maanden wordt de haalbaarheid van het park onderzocht. Dat onderzoek neemt naar verwachting anderhalf jaar in beslag. Vervolgens worden financiers gezocht. Baaij verwacht dat het themapark in het gunstigste geval rond 2004 de deuren opent. Oranjewoud gokt op zes miljoen bezoekers per jaar. Daarmee wordt Pro Welt het op een na grootste themapark in Europa. Euro Disney blijft de grootste. Pro Welt is het grootste toeristische project dat Oranjewoud ooit ontwikkelde.

Afgelopen week werden de plannen in de Duitse gemeente Bad Sobernheim gepresenteerd. De politiek reageerde overwegend positief, weet Baaij. “Alleen de Groenen zijn nog niet overtuigd. De omwonenden ook niet, maar dat is begrijpelijk. We willen het park zoveel mogelijk in het bestaande landschap inpassen. Verder denken we rond de tweeduizend banen te creeren.”

Internet

Sinds het vertrek van de militairen heeft de plaatselijke bevolking veel banen verloren. De planmakers proberen daar op in te spelen.

Oranjewoud en La Compagnie kwamen via Internet op het idee voor Pro Welt. “Via internet begrepen we dat de NAVO-basis in Bad Sobernheim werd afgestoten en de gemeente er een recreatieve bestemming aan wil geven. Daar hebben we op ingespeeld.”

De planmakers kunnen nog niet al te veel vertellen over de verdere inrichting van het themapark. Wel is duidelijk dat de bestaande landingsbaan van 3,5 kilometer deels wordt afgegraven voor de aanleg voor een meer. “Maar het kan ook zijn dat we er parkeerplaatsen aanleggen”, besluit Baaij.

Reageer op dit artikel