nieuws

Re/Max mikt op duizend beste makelaars

bouwbreed

alphen aan den rijn – De nieuwe makelaarsketen Re/Max is van plan de vastgoedmarkt naar Amerikaans voorbeeld om te vormen.

De organisatie denkt dat in Nederland plaats is voor tweehonderd franchisenemers en minimaal duizend agenten.

De eerste dertig zijn in een jaar binnengehaald. “We mikken op de twintig procent van de makelaars die nu tachtig procent van de omzet binnenhalen”, verklaart De Wit, directeur van Re/Max Nederland.

Netwerk

De franchiseketen werkt met een netwerk van agenten die als kleine zelfstandigen werken onder de paraplu van Re/Max. De winst die de keten met de aan- en verkoop van huizen binnenhalen is voor de agent. Wel betalen ze een percentage voor het gebruik van kantoor. “Vergelijk het met de werkwijze van een maatschap in een ziekenhuis of een advocatenkantoor.”

Makelaardij Timmer in Leusden begint over twee weken met de werkwijze volgens Re/Max. De gelijknamige franchisenemer is al NVM-lid, maar ziet vooral in het systeem met agenten toegevoegde waarde. “Mensen die voor zichzelf werken, lopen harder.”

Tot nu toe is het in de Nederlandse vastgoedwereld gebruikelijk dat startende makelaars beginnen bij een goedlopend kantoor. Wie succesvol is, begint een eigen bedrijf. De nieuwe makelaarsketen mikt op die groep. In de vorm van franchisenemer of agent kunnen mensen voor zichzelf beginnen zonder alle toeters en bellen van een eigen kantoor. De organisatie is op Amerikaanse leest geschoeid en noemt het zelf een marketingformule. Ze voelen weinig associatie met bestaande franchise-organisaties zoals Era, Domicilie en Garantiemakelaars.

Service

De Wit: “Bestaande organisaties gaan uit van objecten. Re/Max denkt en werkt vanuit de klant en richt zich vooral op persoonlijke relaties en service.”

Wil een klant een huis in Frankrijk of een bezichtiging om negen uur ’s avonds dan kan dat, maar ook een telefoontje over een WOZ-beschikking wordt netjes afgewerkt. “Daar hoef je bij een ‘gewone’ makelaar niet mee aan te komen”, constateert De Wit.

Wereldwijd heeft Re/Max al vierenvijftigduizend agenten. In Nederland gokt de organisatie op tweehonderd kantoren met tussen de duizend en tweeduizend agenten. Daarmee zetten ze in op een marktaandeel van veertig procent.

Reageer op dit artikel