nieuws

Plug-and-play wonen in Punteg Rotterdams belastingkantoor verbouwd tot duurzame woningen

bouwbreed Premium

rotterdam- Voor een gerenoveerd gebouw heeft het een opvallend lage energieprestatiecoefficient: 0,97. Maar opvallender nog zijn de elektronische snufjes waarmee gebouw Puntegale aan de voet van de Euromast is uitgerust.

De chipcard past niet in het slot. Hoe plaatsvervangend directeur-generaal Van Rijn van VROM ook zijn best doet; hij wil er niet in. De immense chipcard die als sleutel fungeert bij de officiele opening, donderdag 29 april, is net wat groter dan de uitsparing in de reusachtige deurknop.

De hilariteit onder de aanwezigen was groot. Dat krijg je ervan als je als woningbouwcorporatie voorop wilt lopen met innovaties. Als het beste jongetje uit de klas een fout maakt, wordt er nu eenmaal harder gelachen dan anders.

Voorbeeldproject

Want dat is wat de Rotterdamse corporatie Stadswonen wil: vooroplopen. Met de renovatie van het voormalige belastingkantoor aan de voet van de Euromast heeft het een ambitieus project neergezet. Een voorbeeldproject op het gebied van duurzaam bouwen zelfs. Het logge naoorlogse kantoorgebouw waar 800 ambtenaren hun werk deden, is de afgelopen jaren omgetoverd tot een complex met 201 woningen en bedrijfsruimten. De energieprestatiecoefficient van het project is 0,97, voor een renovatieproject heel laag.

Die prestatie wordt bereikt met tal van voorzieningen. Met twee mini warmtekrachtcentrales in de kelder bijvoorbeeld. Die leveren elektriciteit en warm water, voor zover dat laatste niet afkomstig is van de zeventig vierkante meter zonnecollectoren op het dak. Warmte komt ook van de stadsverwarming en wordt alleen gebruikt als het nodig is. Bewegingssensoren schakelen de verwarming in de woningen in de nachtstand, zodra twee uur lang geen beweging is gesignaleerd.

Ook op andere vlakken is Puntegale een duurzaam project geworden. Al was het maar dat het gebouw overeind is gebleven. Gelukkig boden de hoge verdiepingen voldoende mogelijkheden om eigentijdse installaties aan te brengen en de ruimtes goed te isoleren voor warmte en geluid. Verder is het gebouw uitgerust met een grijswatersysteem. Het bad- en douchewater wordt centraal verzameld in de oude kolenbunker onder het gebouw en hergebruikt om de spaartoiletten mee te spoelen.

Elektronica

Maar het meest in het oog springend van Puntegale is de geavanceerde elektronica waarmee het gebouw is uitgerust. Het begint al bij de ingang. Een chipcard verschaft de bewoners toegang tot de centrale ruimtes en hun eigen woning. Zodra ze die kwijtraken is een telefoontje voldoende om de verloren kaart buiten gebruik te stellen. De (on)eerlijke vinder kan er dus niets mee. Nieuwe bewoners beschikken met het ophalen van de card niet alleen over een sleutel, maar desgewenst meteen ook over een werkende telefoonaansluiting, kabel tv en wat al niet meer. Stadswoningen wil volgens directeur Benraad complete plug-and-play woningen leveren.

Elektriciteits, warmte- en watermeters geven dagelijks hun signalen door aan een centraal gebouwenbeheerssysteem, dat het verbruik per woning nauwgezet bijhoudt. Op een soort teletextpagina van Stadswonen kunnen de bewoners die gegevens raadplegen. Met hetzelfde systeem zijn de beelden van de bewakingsmonitoren in de hal op het TV-scherm te toveren.

Alle woningen zijn uitgerust met rookmelders die, als ze niet binnen een halve minuut worden uitgeschakeld, hun signaal doorgeven aan de centrale van Stadswonen. Daar kunnen ze besluiten de brandweer in te schakelen.

Domotica

In een hoekje nabij de ingang gaat de ambitieuze corporatie nog een stap verder. Daar zijn twee modelwoningen ingericht die het nieuwste van het nieuwste vertegenwoordigen op het gebied van domotica. Er is een ouderenwoning ingericht waar verlichting, verwarming, gordijnen en andere functies via voetplaten te bedienen zijn. De jongerenwoning beschikt over een centrale afstandsbediening, waarmee ook de televisie, stereo-installatie en magnetron te besturen zijn. Met een centrale uitknop is alles ook in een keer uit te schakelen.

Het doel van deze demonstratiewoningen is duidelijk: Als het aan Stadswonen ligt, levert de corporatie in de nabije toekomst alle woningen met zo’n hoog uitrustingsniveau opgeleverd.

Reageer op dit artikel