nieuws

Philipp Holzmann kiest voor Amerika en Duitsland

bouwbreed

frankfurt – Philipp Holzmann heeft na het verlies van driekwart miljard gulden in 1997 weer uitzicht op winst. De Frankfurter bouwreus boekte vorig jaar een tekort van veertig miljoen gulden op de gewone activiteiten en schrijft inmiddels weer zwarte cijfers. Speerpunten zijn de ontwikkeling van het concern in de Verenigde Staten en Duitsland.

Het bedrijfsresultaat over 1988 valt directeur Heinrich Binder uiteindelijk nog tegen. Verliezen uit oude opdrachten, rentekosten op projecten en de dure herstructurering vergden ten slotte meer geld dan verwacht. Aan de andere kant profiteert Philipp Holzmann uitzonderlijk van de florerende conjunctuur in de Verenigde Staten. De bouwprestatie nam daar met 21,5 procent toe tot 4,3 miljard gulden.

Bouwprestatie

De totale bouwprestatie van Philipp Holzmann daalde vorig jaar met 7,9 procent tot 13,6 miljard gulden. In Duitsland zakte de omzet met 16,8 procent tot 7,5 miljard. In het buitenland daarentegen noteerde het bedrijf 7,7 procent groei. De activiteiten in Europa en Azie namen af door de sanering van Nord France en Philipp Holzmann Thai.

De Frankfurters begonnen aan 2,8 procent meer opdrachten (13,1 miljard gulden) waarbij het buitenlandse aandeel toenam tot 47,7 procent. De orderportefeuille verminderde met 6,5 procent tot 13,1 miljard gulden waarvan nog maar 42,9 procent afkomstig uit Duitsland. Het aantal medewerkers daalde vorig jaar met ongeveer tien procent tot ruim dertigduizend.

Fijnmazig

Volgens directeur Binder houdt de onderneming voortaan via een fijnmazig controlestelsel veel nauwkeuriger dan voorheen zicht op de opdrachten. “Het nieuwe risicomanagement geeft ons de mogelijkheid onmiddellijk nieuwe opdrachten te evalueren. Heel wat projecten die Philipp Holzmann vroeger vanwege de hogere omzet aanpakte, zijn vorig jaar wegens te geringe opbrengst afgewezen”.

Vanuit de gedachte dat de structuur de strategie volgt en niet omgekeerd, worden de buitenlandse activiteiten buiten de Verenigde Staten voortaan geleid vanuit Philip Holzmann International in New York. In de Verenigde Staten zelf trekt J.A. Jones (in Charlotte/ North Carolina) aan de touwtjes. De installatiebouw van Jones wordt ondergebracht bij de ingenieursmaatschappij Lockwood Greene.

Reageer op dit artikel