nieuws

Oppervlaktebehandeling blijkt beste alternatief

bouwbreed

leidschendam – Een goed aangebrachte oppervlaktebehandeling heeft een zeer concurrerende prijs/prestatieverhouding. Vergeleken met andere onderhoudsmethoden is het voor schadebeelden zoals rafeling, lichte scheuren of craquele een uitstekende, prijsbewuste keuze. Dat blijkt uit onderzoek van Netherlands Pavement Consultants uit Utrecht.

NPC heeft het onderzoek in opdracht van de Vereniging Nederlandse Fabrikanten van Bitumenemulsies (VNFB) uitgevoerd. De leden van deze vereniging zijn specialisten op het gebied van bitumenemulsies bij oppervlaktebehandelingen. Drie bedrijven zijn lid: Cindu Chemicals in Uithoorn, Smid & Hollander in Groningen en Vauatol in Koudekerk aan den Rijn. Zij bestrijken samen het leeuwendeel van de Nederlandse markt van bitumenemulsies.

Doel van het onderzoek was inzicht te krijgen in de toepassingen, problemen en prijs/kwaliteitverhouding van oppervlakbehandelingen in vergelijking met andere onderhoudsmethoden. Het onderzoek is gedaan onder gemeenten, provincies en aannemers.

Voor het onderhoud aan de Nederlandse wegen worden over het algemeen vijf methoden toegepast: oppervlakbehandeling, emulsieasfaltbeton, klassieke dunne deklaag, microdeklagen en plaatselijk repareren.

Geringe dikte

De klassieke dunne deklaag wordt het meest toegepast, direct gevolgd door de oppervlakbehandeling en plaatselijk repareren. Wegbeheerders kiezen voor de klassieke dunne deklaag als het gaat om verhelpen van spoorvorming, direct gevolgd door de oppervlaktebehandeling en plaatselijk repareren. Oppervlakbehandelingen zijn daar door hun geringe dikte minder geschikt voor.

Als het gaat om plaatselijk materiaalverlies (rafeling) en scheurvorming, kiezen opdrachtgevers voor oppervlaktebehandelingen, zo blijkt uit het onderzoek. Vaak geldt dat eveneens voor reparaties die worden uitgevoerd in het kader van uitstel van groot onderhoud, alhoewel dan ook gekozen wordt voor plaatselijk repareren.

De prijs/levensduurverhouding van oppervlaktebehandelingen is gunstig. De gemiddelde levensduur van de behandelingen ligt rond de zeven jaar. Klassieke dunne deklagen hebben naar schatting een levensduur die twee keer zo groot is. De onderhoudsmethode van plaatselijk repareren gaat slechts vier jaar mee.

Uit onderzoek is komen vast te staan dat de kosten van oppervlaktebehandeling gemiddeld 0,6 tot 0,7 gulden per vierkante meter per jaar bedragen. Voor klassieke dunne deklagen ligt de verhouding op 1 gulden per vierkante meter per jaar. Als de effectieve kosten (aanlegkosten /levensduur) met elkaar worden vergeleken, vallen de verschillen nog gunstiger uit voor oppervlaktebehandelingen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels