nieuws

Opblazen Knoepert verloopt niet vlekkeloos

bouwbreed

venlo – In twee stappen is gisteren flatgebouw de Knoepert in Venlo opgeblazen. Het leverde misschien niet de gehoopte plaatjes op; technisch is de operatie goed verlopen. En veilig bovendien. Een gebouwdeel dat rechtstandig naar beneden kwam en gek genoeg bleef staan, wordt vandaag met kranen omver getrokken.

De reusachtige vleugelflat in het verder laag bebouwde Venlo, had volgens het springboek in dertig seconden als een plumpudding in elkaar moeten zakken. Maar een technisch mankement verhinderde dat. Nadat de burgemeester van de Limburgse stad de ontsteking in werking had gezet, bezweek slechts de helft van het complex dat 500 woningen telde.

Springmeester Danny Jowenko vermoedt dat er een kabelbreuk is opgetreden, ondanks het feit dat de ontstekingskabels dubbel waren uitgevoerd en er met flinke vertragingstijden werd gewerkt. De explosies vonden dus plaats, betrekkelijk lang nadat de ontsteking in gang was gezet. Blijkbaar was er in die tijd toch al een scherf door het gebouw gevlogen en had een van de leidingen doorboord. “Daar leren we dan weer van”, aldus Jowenko. “Volgende keer gaan de ontstekingstubes een verdieping hoger. Het springkoord zelf wordt uiteraard wel op de onderste verdieping aangebracht.”

Nadat Jowenko de nieuwe ontsteking had aangesloten, kwam een kwartier na het eerste ook het tweede gebouwdeel tot ontploffing. Tot ieders verbazing stond er toen de stofwolken optrokken nog steeds een stuk flat van twaalf verdiepingen overeind. Daar waren weliswaar de onderste vier verdiepingen onderuit geslagen, maar bij het neerkomen op de puinberg bleek het gebouwdeel dermate sterk te zijn dat het bleef staan.

Volgens de slopers is er nog slechts een duwtje nodig om hem omver te halen. Met telescoopkranen worden er vandaag kabels om gelegd, waarna alles met kranen alsnog omver wordt getrokken. “Als de wind hem vannacht niet al omver heeft geblazen”, aldus Jan Jaap Koopman van sloopbedrijf Keunen. “Het belangrijkste is dat de hele operatie veilig is verlopen. Ook zijn de liftschachten netjes bovenop de puinberg terechtgekomen, zoals we hadden gehoopt. Terwijl het wel degelijk sterke jongens waren.”

Dertigduizend ton puin ligt er nu te wachten. Voor 13 juli moet dat zijn afgevoerd, zodat na de bouwvak een start kan worden gemaakt met de bouw van nieuwe woningen. Ditmaal wel laagbouw.

Reageer op dit artikel